Praliny żurawinowo-daktylowe to moja kolejna propozycja na słodką przekąskę. To bardzo prosty w wykonaniu deser, a do jego przygotowania nie potrzebujesz specjalnych sprzętów i wyszukanych składników. Do stworzenia podstawowej wersji pralinek wystarczą dosłownie 3 składniki. Jeśli masz ochotę na coś więcej to możesz oblać praliny „białą czekoladą” domowej roboty. Zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu!

Praliny żurawinowo-daktylowe (ok. 22 sztuki)
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki suszonej żurawiny
0,5 szklanki suszonych (lub świeżych) daktyli
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Zalej żurawinę i suszone daktyle wrzątkiem i odstaw na około 15 minut.
2. Płatki owsiane zmiel do uzyskania konsystencji mąki (użyj blendera lub robota kuchennego).
3. Po upływie 15 minut odsącz suszone owoce i wrzuć je do wysokiego naczynia. Następnie zblenduj je na gładką masę.
4. Połącz zmielone płatki owsiane i zmiksowaną masę owocową. Opcjonalnie dodaj olej kokosowy. Masę odstaw na około 10 minut.
5. Po tym czasie formuj kuleczki dowolnej wielkości do momentu zużycia całej masy.

Jeśli szukasz bardziej wypasionej wersji to praliny możesz oblać jeszcze domową „białą czekoladą”. Jakiś czas temu zajrzałam na bloga Dobre Zielsko i zainteresował mnie przepis Gosi na białą czekoladę. W jej wpisie chodziło co prawda bardziej o klasyczną czekoladę w formie tabliczki, ale inspiracją był właśnie przepis Gosi. Gdy go tylko zobaczyłam od razu chciałam spróbować takiej „czekolady”.

Polewa do oblania pralin żurawinowo-daktylowych jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie nazwałabym jej w moim przypadku nawet przepisem. Jednak chcąc, by jej przygotowanie nie umknęło Wam postanowiłam opisać to w punktach.

Polewa z białej czekolady
Składniki:
0,5 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (używać będziemy tylko połowy stałej części)
1 łyżka dowolnego płynnego słodzidła (np. syropu klonowego)

Przygotowanie:
1. Dobrze schłodzone mleczko przełóż do garnuszka i podgrzej.*
2. Dodaj płynne słodzidło i wymieszaj.
3. Masę zdejmij z kuchenki i odstaw to ostygnięcia. Możesz włożyć ją do lodówki, ale uważaj, by nie stężała zbyt mocno.
4. Gdy masa będzie miała już dość gęstą konsystencję polej nią gotowe praliny.
5. Całość odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

*Zastanawiacie się po co najpierw kazałam schłodzić mleczko skoro później i tak je roztapiamy? Chcę żebyście mieli pewność, że użyte przez Was mleczko będzie miało zupełnie stałą konsystencję. Jeśli masz już sprawdzone mleczko, które zawsze po schłodzeniu osiągnie stałą formę to możesz użyć takiego, które ma temperaturę pokojową.

Jeśli nie masz w domu płatków owsianych możesz zamienić je na inne dowolne np. orkiszowe lub jaglane. Dobrze sprawdzi się tutaj również mąka kokosowa, ale w jej przypadku trzeba dodać troszkę wody/mleka lub zwiększyć ilość owoców. Mąka kokosowa może być spożywana na surowo i nie wymaga obróbki termicznej. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że jest ona bardzo chłonna i należy odpowiednio dostosować ilość płynów, by praliny się nie kruszyły.

Praliny żurawinowo-daktylowe to jedne z propozycji na proste i szybkie w przygotowaniu zdrowe desery w formie kuleczek. Sprawdź koniecznie inne moje przepisy na podobne desery!

fit rafaello

czekoladowe praliny

truskawkowe pralinki

fit rafaello z kaszy jaglanej (wegańskie, bezglutenowe)
kokosowe praliny oblane czekoladą (wegańskie, bezglutenowe)
szyszki orzechowe (wegańskie, bezglutenowe)
kuleczki marchewkowe z płatków owsianych (wegańskie)
czekoladowe praliny z nadzieniem orzechowym (wegańskie)
truskawkowe pralinki (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz