Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, które świetnie sprawdzają się w deserach. Dorównać jej może chyba tylko dynia. Ilość różnych przepisów, jakie można stworzyć z tym warzywem jest chyba nieograniczona! Sama jestem co roku zaskakiwana ile jeszcze ciekawych potraw można z niej przygotować. W dzisiejszym wpisie cukinia wystąpi nie w deserze, a w potrawie wytrawnej. Przed Wami potrawka z cukinii lub też curry z cukinii. Obie nazwy dozwolone, najważniejsze, że dobrze smakuje 😉

Potrawka z cukinii
Składniki:
3 średniej wielkości cukinie
1 słoik passaty pomidorowej (około 700ml) lub 2 puszki pomidorów
2 szklanki mleka kokosowego*
1 spora cebula
3 ząbki czosnku
imbir (świeży lub suszony)
2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

*możesz również użyć mleczka kokosowego z puszki. Ma ono większą zawartość tłuszczu i potrawka będzie miała bardziej kremową konsystencję. Nie będzie również wymagała dużej redukcji w końcowej fazie gotowania.

Przygotowanie:
1. Posiekaj cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony drobno lub starty imbir. Całość smaż przez chwilę, by podsmażyć czosnek.
3. Do garnka wlej passatę pomidorową oraz mleko kokosowe. Następnie dodaj podsmażoną cebulę, czosnek i imbir.
4. Dodaj wszystkie przyprawy i całość gotuj na małym ogniu.
5. W tym czasie umyj cukinię i pokrój w sporą kostkę. Następnie dodaj ją do sosu.
6. Gotuj na małym ogniu do zmięknięcia cukinii i zredukowania sosu. Około 1/4 wody powinna odparować, by smak był bardziej intensywny.
7. Potrawkę w cukinii podawaj z ulubionym ryżem.

Ta potrawka z cukinii będzie bardziej sycąca jeśli dodasz do niej tofu. Do tego dania polecam wędzone tofu. Najlepiej najpierw pokroić je w kostkę, podsmażyć na patelni, a następnie na końcowym etapie dodać do potrawki.

Polecam połączyć tę potrawkę z dzikim ryżem z dodatkiem świeżych ziół. Najlepiej smakuje ona na ciepło, podana na następny dzień. Dzięki temu całość przejdzie dobrze smakiem. Efekt taki możesz również uzyskać gotując dłużej potrawkę, by odparowało więcej wody.

Potrawka z cukinii to nie jedyna obiadowa propozycja, jaką znajdziecie na blogu i nie tylko. Jeśli brakuje Ci pomysłów na zdrowe obiady to koniecznie zajrzyj do mojego ebooka „Zdrowe posiłki”, który będzie Twoim źródłem inspiracji na zdrowe potrawy.

zdrowe posiłki wegańskie

Mnóstwo pomysłów znajdziesz również na blogu. Któraś z poniższych propozycji z pewnością przypadnie Ci do gustu:

wegańska sałatka z brokułem
wiosenna sałatka ziemniaczana
makaron udon z warzywami
placuszki dyniowo-ziemniaczane

wegańska sałatka z brokułami i pomidorkami koktajlowymi
banalna sałatka ziemniaczana idealna na grilla
błyskawiczny makaron udon z warzywami
placuszki dyniowo-ziemniaczane z piekarnika
tarta z cukinią i pomidorem

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz