Wracam do Was z kolejną propozycją śniadaniową. Jak już wiecie jestem miłośniczką owsianek i to właśnie ona gości u mnie na stole rano. Wynika to głównie z faktu, że lubię płatki owsiane pod różnymi postaciami. Ale dodatkowym atutem takiego śniadania jest szybkość przygotowania. Rano czas jest wyjątkowo cenny, więc w tygodniu nie marnuję go niepotrzebnie na gotowanie. W związku z tym, że nie ruszę się z domu bez śniadania, najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie czegoś dzień wcześniej. Stąd też kolejny argument przemawiający na korzyść owsianki.

Jednak czasami mam ochotę na inne śniadania. W okresie jesienno-zimowym są to obowiązkowo śniadania na ciepło i do tego najczęściej na słodko. Jednym z takich przykładów była gryczanka. Dziś chciałam Wam przedstawić kolejną zdrową alternatywę. Z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu i zagości na stałe w śniadaniowym repertuarze.

Zapraszam do wypróbowania czekoladowej jaglanki z orzechami nerkowca!

Jaglanka na wodzie z gorzką czekoladą, orzechami nerkowca i daktylami
Składniki:
100g kaszy jaglanej
2 szklanki wody
garść nerkowców
1 rządek gorzkiej czekolady
4 daktyle

Przygotowanie:
1. Opłukaną kaszę zalej 2 szklankami gorącej wody.
2. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
3. Gotuj kaszę 10 minut na małym ogniu.
4. Dodaj orzechy nerkowca, czekoladę oraz namoczone wcześniej daktyle.
5. Gotuj na małym ogniu.
6. Gdy kasza będzie gotowa zmiksuj całość na jednolitą masę.
7. W razie potrzeby dodaj miód.

Koniecznie dajcie znać, czy Wam zasmakowała! 🙂

Pozdrawiam
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl


Kasza niejedno ma imię i oblicze- edycja II- ciasta i desery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...