Dawno nie było na blogu żadnej śniadaniowej propozycji, więc pomyślałam, że świetnym pomysłem będzie wymyślenie przepisu idealnego na weekendowy poranek. U mnie różnego rodzaju placuszki podaję najczęściej w sobotę lub niedzielę, bo wtedy mam czas na ich przygotowanie. Zdarza mi się również przygotowywać je i smażyć dzień wcześniej wieczorem, a rano tylko je podgrzewać. To bardzo fajne rozwiązanie, szczególnie dla osób szukających ucieczki od śniadaniowej monotonii. Placuszki marchewkowe z pewnością urozmaicą Wasze poranki!

Placuszki marchewkowe na słodko (ok. 20 sztuk)
Składniki:
3 spore marchewki
garść dowolnych orzechów (wybrałam włoskie)
1,5 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki dowolnego mleka
0,5 szklanki wody
4 łyżki dowolnego sypkiego słodziła (np. ksylitolu)
0,5 łyżeczki cynamonu
odrobina oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:
1. Marchewkę zetrzyj na tarce.
2. Orzechy posiekaj na drobne kawałki.
3. Do miski wsyp suche składniki- marchewkę, orzechy, mąkę, ksylitol i cynamon.
4. Dodaj mleko oraz wodę, a całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Moje marchewki były raczej suche, więc takie proporcje były odpowiednie. Jeśli masz soczyste marchewki to zmniejsz odrobinę ilość płynów.
5. Gdy masa będzie już dobrze wymieszana nakładaj łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju kokosowego.
6. Placuszki smaż obustronnie na małym ogniu.
7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Moje placuszki marchewkowe podałam w towarzystwie banana, mrożonych owoców leśnych i chipsów kokosowych. W zależności od tego jakie smaki lubisz placuszki możesz podawać z jogurtem, ulubionymi owocami lub bez żadnych dodatków.

Takie placuszki to świetny i bardzo sposób na przemycenie warzyw w codziennej diecie. Takie triki wprowadzające warzywa przydają się szczególnie mamom niejadków lub osobom, które nie przepadają za warzywami ogólnie lub za konkretnymi ich rodzajami.

Desery na bazie fasoli, cukinii, marchewki lub dyni spotykają się również z ogromnym zainteresowaniem z Waszej strony, co mnie bardzo cieszy. Oprócz przepisu na placuszki marchewkowe na blogu znajdziecie wiele propozycji wykorzystujących warzywa w deserach, ciastach lub propozycjach śniadaniowych. Poniżej zebrałam parę przykładowych inspiracji, ale na blogu znajdziesz ich dużo więcej. Zapraszam serdecznie do testowania przepisów!

brownie ze śliwkami

fit brownie

cukiniowe muffinki

placuszki dyniowe

czekoladowe praliny

brownie ze śliwkami (wegańskie, bezglutenowe)
kremowy mus z dyni (wegański, bezglutenowy)
babeczki brownie z bitą śmietaną (wegańskie)
cukiniowe muffiny z borówkami (wegańskie)
dyniowe placuszki z karmelizowaną brzoskwinią (wegańskie)
czekoladowe praliny z nadzieniem orzechowym (wegańskie, bezglutenowe)

Szukasz innych śniadaniowych propozycji? 10 inspiracji na zdrowe, wegańskie śniadania na słodko znajdziesz w tym ebooku:

Chcę dowiedzieć się więcej

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

 

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz