Kto z nas nie lubi pizzy? Pewnie ktoś by się znalazł, ale ogólnie jest to danie cieszące się ogromną popularnością. Niezależnie od tego, czy odżywiamy się zdrowo, czy nie zwracamy uwagi na jedzenie, pizza jest pysznym i często szybkim rozwiązaniem. Jednak można zrobić ją jeszcze szybciej i mniej kalorycznie! Jak tego dokonać? To banalnie proste!

Pizza na spodzie z cukinii
Składniki:
1 duża cukinia
1 kulka mozarelli
200g pomidorków koktajlowych
sos pomidorowy
parę garści rukoli
oregano, pieprz i sól

Przygotowanie:
1. Pokrój cukinię na dość grube plastry i posyp każdy z obu stron solą.
2. Odłóż cukinię, żeby puściła wodę.
3. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy- dodaj sól, pieprz i oregano do smaku.
4. Połóż plastry cukinii na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
5. Na cukinię nałóż po 1 łyżce sosu pomidorowego.
6. Umyte pomidorki przekrój na pół i połóż na sosie.
7. Na górę połóż kawałki mozarelli i całość włóż do piekarnika nagrzanego na 180°C i piecz około 10 minut dopóki mozarella się nie roztopi.
8. Po wyciągnięciu cukinii z piekarnika połóż na górę rukolę.

Dlaczego taka „pizza” jest lepsza niż ta tradycyjna?

Po pierwsze dlatego, że robi się ją o niebo szybciej. Wystarczy dosłownie parę chwil, by przygotować składniki, a pieczenie również nie zajmuje dużo czasu.

Po drugie taka pizza zawiera dużo mniej kalorii i jest o wiele lżejsza. Tradycyjny spód pizzy to około 250kcal/100g podczas gdy spód z cukinii to zaledwie 15kcal/100g. Jak sami widzicie różnica jest nieporównywalna. Moja cukinia była na prawdę duża, więc takie 4 plastry na obiad w zupełności wystarczyły. Jednak nawet w przypadku mniejszych okazów warto spróbować. Wtedy możemy zjeść jeden kawałek na raz, bez potrzeby krojenia.

Po trzecie można ją jeść na dowolny posiłek bez wyrzutów sumienia. Bez problemu można zjeść taką pizzę nie tylko w ramach obiadu, ale również jako przekąskę podczas wieczornego filmu.

Oprócz tych wszystkich plusów jest ona oczywiście niesamowicie pyszna! Podobnie jak w przypadku tradycyjnej pizzy można kombinować z różnymi dodatkami. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że ilość składników na cukinii jest mocno ograniczona ze względu na to, że plastry są dużo delikatniejsze niż ciasto i nie utrzymają tyle dodatków. Jednak dzięki temu można wypróbować za jednym razem wielu różnych wariantów i zdecydować, który nam najbardziej przypadnie do gustu.

Spodobała się Wam ta propozycja? Przetestujcie ją koniecznie póki jeszcze można dostać cukinie w dobrej cenie😉

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach!

Pozdrawiam serdecznie
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...