Dzisiejsza pochmurna pogoda zachęca do pieczenia. Aromatyczne ciastka orzechowe lądują u mnie na stole, więc podrzucam Wam przepis, który znalazł się na drugim miejscu na Waszej liście. Następnym razem wyczekujcie tarty na jaglanym spodzie! 😉

W przepisie na ciastka orzechowe użyłam mieszanki z płatków owsianych i mąki orkiszowej. Jeśli nie macie w domu mąki orkiszowej można ją bez problemu zastąpić inną dowolną mąką zawierającą gluten- na przykład pszenną pełnoziarnistą. Można również pominąć całkiem mąkę i zmielić 250g płatków do uzyskania jednolitej konsystencji. Wybór należy do Was.

Pieczone ciastka orzechowe z miodem (około 18 sztuk)
Składniki:
150g płatków owsianych górskich
250g mąki orkiszowej (lub innej)
100g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
2 spore łyżki (ok. 80g) masła orzechowego z kawałkami orzechów
2 małe jabłka (ok. 150g po obraniu)
1 jajko
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zmiel troszkę w blenderze, ale nie na mąkę. Można też zostawić w całości.
2. Wymieszaj płatki, mąkę, wiórki, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
3. Obrane jabłka zetrzyj na tarce.
4. W osobnej misce połącz jajko, masło orzechowe, jabłka oraz miód. Wymieszaj dokładnie.
5. Następnie połącz suche i mokre składniki na jednolitą masę.
6. Gotowe ciastka połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Z masy można uformować płaskie ciastka lub kuleczki.
7. Piecz w temperaturze 180°C (góra- dół) przez 15-17 minut do zarumienienia.

Podczas pieczenia ciastka mogą delikatnie popękać, ale to nie szkodzi. Smak pozostaje bez zmian. Zamiast masła orzechowego można dodać posiekane orzechy, chociaż masło z pewnością będzie miało wpływ na konsystencję ciastek. W przypadku użycia samych orzechów warto dodać jedno jajko więcej lub troszkę mleka, żeby masa była kleista.

Chciałam jeszcze powiedzieć, że najprawdopodobniej już w przyszłym tygodniu ruszą zapisy na newsletter bloga. Będę o tym jeszcze dokładniej pisać i podeślę linka do rejestracji. Na wstępie mogę tylko powiedzieć, że będzie warto! Osoby zapisane na blogowy newsletter będą przeze mnie traktowani oczywiście priorytetowo. To oni będą dowiadywać się o wszelkich nowościach na blogu, konkursach i zmianach w pierwszej kolejności. Będą również mieli dostęp do dodatkowych treści i przepisów, które będą publikowane tylko na łamach newslettera. Tyle tytułem wstępu, będę Was informować na bieżąco i z pewnością w jakimś banerze bocznym umieszczę również link umożliwiający rejestrację. Mam nadzieję, że zarówno sam pomysł jak i newsletter i jego treść przypadą Wam do gustu! 🙂

W związku z tym, że zbliżają się Święta może ktoś będzie zainteresowany przepisem na przepyszny sernik w troszkę nietradycyjnej wersji. Polecam również gorąco inne pyszne ciasta! Przepisy oczywiście do znalezienia na blogu- wystarczy kliknąć w link:

dyniowy sernik z musem truskawkowym
sernik dyniowy
orzechowy jogurtowiec bez pieczenia
jogurtowiec chia
kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie

jagielnik z borowkami

egzotyczne ciasto czekoladowe

zdrowe ciasto czekoladowo bananowe

migdałowy jagielnik z musem malinowym

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

instagram

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...