Owsiane ciastka po prostu uwielbiam i to w każdej postaci! Nie ma w ogóle żadnych wątpliwości na ten temat. Tym razem zainspirowana przepisem od dziewczyn z Candy Pandas zdecydowałam się pokombinować z dodaniem nadzienia. Mogę tylko powiedzieć, że wyszły przepyszne! Angelika i Monika na swojej stronie umieściły dwie wersje tych ciastek. Jedna z nadzieniem z musu kokosowego, a druga z masą daktylową. Przepis dziewczyn poddałam modyfikacji i dostosowałam pod moje preferencje. W ten sposób powstały owsiane ciastka z nadzieniem kokosowym w mojej wersji.

A wracając jeszcze na chwilę do Angeliki i Moniki to jeśli jeszcze nie ich znacie, to koniecznie zajrzyjcie na bloga Candy Pandas. Znajdziecie tam mnóstwo smakowitych przepisów na zdrowe desery 🙂

Owsiane ciastka z nadzieniem kokosowym (ok. 12 sztuk)
Składniki na spód:
2 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 dojrzałe banany
0,5 szklanki daktyli
1/4 szklanki wody
3 łyżki kakao bez dodatku cukru

Składniki na masę:
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 puszki mleczka kokosowego
2 łyżki dowolnego płynnego słodzidła
2 rządki gorzkiej czekolady
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie spodu:
1. Płatki zmiel do uzyskania konsystencji mąki, następnie dodaj wiórki i ponownie zmiel.
2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10-15minut.
3. Obrane banany rozgnieć widelcem.
4. Odlej wodę z daktyli i zmiel je na jednolitą masę.
5. Do miski wsyp zmielony płatki i wiórki, dodaj kakao i wymieszaj.
6. Następnie dodaj olej kokosowy, rozgniecione banany, mus daktylowy i wodę.
7. Całość wymieszaj dokładnie i przełóż do formy na muffiny, zostawiając wgłębienie w środku*.
8. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15-20minut.

Przygotowanie masy:
1. Wiórki kokosowe zmiel z mleczkiem kokosowym.
2. Następnie dodaj płynne słodzidło i w razie potrzeby ponownie zblenduj. Masa powinna być gładka.
3. Nadzienie kokosowe przekładaj do upieczonych i lekko ostudzonych spodów.
4. Na koniec rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj olej kokosowy i gotową polewą oblej górę ciasteczek.

*By ułatwić sobie wyciąganie upieczonych spodów między blachę, a masę włożyłam 2 cienkie paseczki papieru do pieczenia. Ułożyłam je na przemian, by tworzyły „x”. Dzięki temu upieczone spody bez problemu mogły być wyciągnięte z blachy. Jeśli nie chcesz bawić się w robienie paseczków to wystarczy włożenie kawałka papieru do pieczenia i też powinno to wystarczyć.

Przed podaniem schłódź ciastka do momentu, aż polewa czekoladowa zastygnie. Opcjonalnie możesz posypać górę wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub innymi dowolnymi dodatkami.

Owsiane ciastka z nadzieniem kokosowym to (jak na fana tego typu deserów przystało) oczywiście nie jedyne, jakie znajdziecie na moim blogu. Gorąco zachęcam Was do zajrzenia do tych przepisów:

ciastka z galaretką

orzechowe ciastka owsiane

ciasteczka z amarantusem

zdrowe babeczki z kremem orzechowym

owsiane ciastka z domową galaretką (wegańskie, bezglutenowe)
ciastka owsiane z bananem i masłem orzechowym
chrupiące ciasteczka z ziarnami (wegańskie)
orzechowe ciastka z kakao (wegańskie)
kruche ciastka kakaowe (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl