Orzechowy sernik z karmelem! Gdybym sama go nie robiła to pewnie bym się zastanowiła ile w nim jest białego cukru, czy mąki i ile on właściwie ma kalorii. Jednak od razu informuję Was, że nie ma się czego obawiać. Spokojnie możecie zjeść kawałek lub dwa bez narażania swojej sylwetki 😉

Przepis na orzechowy sernik z karmelem zajął pierwsze miejsce w Waszym głosowaniu na blogowym Fanpage’u i dlatego jako pierwsza z propozycji pojawia się na blogu. Zanim cokolwiek napiszę chciałam powiedzieć, że bardzo dziękuję Wam za zaangażowanie i wyrażenie swojej opinii! 🙂 Są to dla mnie cenne uwagi, które pozwalają mi wychodzić naprzeciw Waszym oczekiwaniom i publikować w pierwszej kolejności te przepisy, które są dla Was najbardziej interesujące. Dzięki! 🙂

Na drugim miejscu tuż za sernikiem znalazła się szarlotka bez pieczenia i to właśnie jej możecie spodziewać się w całkiem niedługim czasie na blogu. Bez pieczenia, więc obiecuję, że będzie szybko i prosto. A teraz łapcie przepis na bohatera dzisiejszego wpisu:

Orzechowy sernik z karmelem (tortownica średnica 24cm)
Składniki:

Spód
1,5 szklanki płatków owsianych
2 dojrzałe banany
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Masa
1 kg białego sera
0,5 szklanki dowolnego słodzidła (u mnie ksylitol)
4 jajka
5 dużych łyżek masła orzechowego (polecam z kawałkami orzechów)

Zdrowy karmel
3/4 szklanki suszonych daktyli
2 duże łyżki masła orzechowego (ponownie z kawałkami orzechów)
1 szklanka wrzątku
garść orzechów ziemnych do posypania

Przygotowanie:
1. Suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut.
2. Płatki owsiane zmiel do konsystencji mąki, a obrane banany rozgnieć widelcem.
3. Połącz płatki i banany, a następnie dodaj roztopiony olej kokosowy. Całość wymieszaj i wyłóż na dno tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.
4. Wymieszaj ser ze słodzidłem, a następnie stopniowo dodawaj jajka. Gdy masa będzie miała już jednolitą konsystencję dodaj masło orzechowe i ponownie wymieszaj.
5. Masę serową wyłóż na upieczony spód. Piecz przed 20 minut w temperaturze 180°C, a następnie zmniejsz do 120°C i piecz dodatkowo przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i studź ciasto przy uchylonych drzwiach piekarnika.
6. Odsącz daktyle z wody, a następnie zblenduj je na jednolitą masę. Do daktyli dodaj masło orzechowe i wymieszaj. Odstaw do lodówki.
7. Gdy sernik wystygnie łyżką nałóż karmel, a całość posyp posiekanymi orzechami ziemnymi. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Jak dla mnie sernik jest bardzo mocno orzechowy, ale zawsze możecie dodać jeszcze więcej orzechów do masy sernikowej. Samo ciasto jest również dość słodkie, więc dla wielbicieli troszkę mniej słodkich serników polecam zmniejszyć ilość słodzidła do 1/3 szklanki.

Daktylowy karmel nie jest klejący jak typowy karmel, więc świetnie sprawdzi się jako krem na muffiny, dodatek do naleśników lub owsianki. Sama zawsze robię podwójną porcję. Połowa idzie na przepis, a druga połowa do zjedzenia na różne sposoby. Tylko uprzedzam- uzależnia 😉

Wbrew pozorom przygotowanie tego sernika nie zabiera nam dużo czasu, a ilość składników można powiedzieć jest minimalistyczna. Najwięcej trwa samo pieczenie, ale przecież nie musimy mieć w tym żadnego udziału. Serdecznie polecam przygotowanie całości dzień wcześniej i odstawienie sernika do lodówki na noc. Jak dla mnie to jedno z ciast, które smakuje jeszcze lepiej na następny dzień.

Masz wenę na dalsze pieczenie? Koniecznie wypróbuj poniższe przepisy:

cukiniowe ciasto z kremem
jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką
odwrócone ciasto ze śliwkami
odwrócone ciasto ze śliwkami
cynamonowe babeczki z babatami
egzotyczne ciasto czekoladowe

zdrowe ciasto czekoladowo bananowe
mocno orzechowe ciastka owsiane
sernik dyniowy z musem truskawkowym
sernik dyniowy
fit brownie z owocami

Chcesz jeszcze więcej pysznych przepisów w formie ebook’a? Możesz je mieć pod ręką bez konieczności wyszukiwania ich na blogu. Dodatkowo każdy przepis zawiera informacje o wartościach odżywczych i kaloriach. Ten darmowy ebook znajdziesz tutaj!

ebook zdrowe słodyczeJeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...