Zgodnie z zapowiedzią na instagramowym koncie bloga wracam do Was dziś z zaskakująco prostym i niesamowicie pysznym ciastem bez pieczenia. Ciacho prezentuje się smakowicie, więc łatwo zrobić wrażenie na gościach przy stosunkowo niewielkim wysiłku 😉 Standardowo słodycz ten nie zawiera białego cukru, dosładzany jest za to naturalnie bananem i miodem. Zapraszam gorąco do wypróbowania przepisu!

Orzechowy jogurtowiec bez pieczenia
Składniki na spód:
0,5 szklanki dowolnych orzechów (u mnie ziemne niesolone)
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
1 dojrzały banan

Składniki na masę:
600g jogurtu greckiego
1 szklanka mleka
8 łyżek nasion chia
4-5 łyżek miodu
2 łyżki żelatyny lub agaru
0,5 szklanki wrzątku

Dodatkowo:
spora garść orzechów do posypania
2 rządki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Orzechy i płatki owsiane zblenduj na jednolitą masę o konsystencji mąki.
2. Rozgnieć dojrzałego banana i wymieszaj z masą orzechową. A następnie dodaj roztopiony olej kokosowy.
3. Całość wymieszaj dokładnie i przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Ugnieć masę i przełóż do lodówki.
5. Wymieszaj jogurt grecki z nasionami chia, a następnie dodaj mleko. Mieszaj co jakiś czas, żeby nasiona wchłonęły płyn. Po około godzinie masa powinna być już gotowa.
6. Wymieszaj żelatynę z wrzątkiem (pamiętaj, żeby nie zagotować!), a następnie dodaj ją do masy jogurtowej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na blat do ostygnięcia.
7. Gdy masa jogurtowa będzie miała temperaturę pokojową wsadź ją na chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć przelej na tortownicę.
8. Odstaw na całość do lodówki na około 3-4 godziny dopóki masa jogurtowa nie stężeje.
9. Gdy masa będzie już sztywna posyp całość orzechami i oblej roztopioną czekoladą. Odstaw do lodówki, by czekolada zastygła.

jogurtowiec

Banana w spodzie można zamienić na daktyle. Należy tylko pamiętać o ich wcześniejszym namoczeniu i zblendowaniu na jednolitą masę. Miód w masie jogurtowej może być zamieniony na inne dowolne słodzidło pod warunkiem, że będzie ono płynne. Ksylitol lub erytrol nie rozpuszczą się w chłodnym jogurcie. Natomiast wszelkiego rodzaju syropy- na przykład syrop z agawy, daktylowy, klonowy sprawdzą się bardzo dobrze w roli zamienników. Inne propozycje alternatyw dla białego cukru znajdziecie w tym poście.

Przypominam również o trwającym na blogu konkursie. Szczegóły znajdziecie tutaj. Konkurs trwa do 13 stycznia, więc z pewnością zdążycie przygotować coś pysznego. W konkursie mogą wygrać aż trzy osoby, więc praktycznie każdy ma szanse. Nagrody przyznawane są w trzech różnych kategoriach- jak łatwo się domyślić w każdej kategorii będzie jeden wygrany. A warto, bo nagrody są bardzo fajne! Więcej informacji o samych nagrodach znajdziecie również w tym poście. Gorąco zachęcam do wzięcia udziału.
konkurs kulinarny
Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis


Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...