Moje eksperymenty z mąką kokosową nie zostały nigdy opublikowane na blogu, więc chcąc Was zachęcić do korzystania od czasu do czasu z tej mąki pomyślałam, że warto dodać jakiś prosty i zachęcający przepis. Zdrowe słodycze bez pieczenia to chyba najszybsza opcja, jednak zależało mi na takim przepisie, który nie będzie dosłownie wymagał żadnego przygotowania. No i tak powstał przepis na mocno orzechowe ciasteczka bez pieczenia. Łapcie przepis na te zdrowe słodkości!

Zanim jednak przejdę do przepisu przypominam jeszcze o ankiecie -> kliknij tutaj. Jest ona oczywiście anonimowa i ma na celu zebranie Waszych opinii o bezpłatnych ebookach, które do tej pory można było ściągnąć zapisując się na newsletter. Wszystkich, którzy do tej pory wypełnili tę ankietę serdecznie dziękuję! Wasze opinie są dla mnie bardzo istotne i z pewnością zostaną wzięte pod uwagę 🙂

W newsletterze i na blogu również wspominałam, że przymierza się do wydania ebooka z przepisami. Na razie nie będę zdradzać szczegółów na forum, ale osoby zainteresowane zakupem ebooka zachęcam gorąco do zapisu na listę oczekujących. Zapewniam Was, że warto. Nie będę Was spamować informacji, podam jedynie parę szczegółów dotyczących ebooka. Osoby zapisane będą miały również możliwość wcześniejszego otrzymania ebooka i otrzymają rabat na ten zakup. By się zapisać wystarczy kliknąć w link powyżej lub podczas wypełniania ankiety przy ostatnim pytaniu. Zapis na listę oczekujących za ebooka nie jest równoznaczny z jego zakupem. Zapisując się na listę nie jesteś również zobowiązany do zakupu ebooka.

Mocno orzechowe ciasteczka bez pieczenia (ok. 15 małych sztuk)
Składniki:
3/4 szklanki mąki kokosowej
5 łyżek masła orzechowego
3 łyżki dowolnego słodzidła

Przygotowanie:
1. Wymieszaj w misce wszystkie składniki.
2. Formuj małe kuleczki, a następnie je spłaszcz za pomocą dłoni.
3. By nadać fajny kształt możesz dodatkowo przyłożyć ząbki widelca na przemian, tworząc kratkę>
4. Ciasteczka odstaw do lodówki na około 2 godziny do momentu, aż będą bardziej zwarte.

Jeśli przygotowujesz te ciasteczka bez pieczenia latem lub w ciepły dzień polecam schłodzenie masy przed przystąpieniem do lepienia ciastek. W ten sposób masa nie będzie się kleić do dłoni.

Mąka kokosowa to wciąż dość mało popularny produkt i nie polecam jej zakupu w sklepach stacjonarnych. Jej cena jest tam najczęściej tak wysoka, że nie będę tego nawet komentować. Osobiście najczęściej poluję na promocje w sklepach online, gdzie można ją dostać nie raz za 1/4 ceny sklepowej. Warto się rozejrzeć i nie przepłacać! A z pewnością jak już raz jej zasmakujecie to będziecie chcieli więcej.

W ramach wyjaśnienia mąka kokosowa jest mąką, ale może być spożywana na surowo. Nie wymaga obróbki termicznej jak tradycyjna mąka, więc z powodzeniem można ją dodawać do wszelkich potraw bez gotowania. Jest też bezglutenowa, więc warto o tym pamiętać nawet jeśli nie zwracamy uwagi na gluten. Mąki bez glutenu całkowicie inaczej zachowują się przy pieczeniu. Dlatego osobiście najczęściej wykorzystuję mąkę kokosową przy takich ciasteczkach, ciastach, czy innych zdrowych słodyczach bez pieczenia.

Inne przepisy na zdrowe słodycze bez pieczenia znajdziesz tutaj:
Kremowy mus z dyni

wegańkie serniczki

fit rafaello

kremowy mus z dyni (wegański)
truskawkowe serniczki (wegańskie)
fit rafaello (wegańskie)
czekoladowe praliny z orzechowym nadzieniem (wegańskie)
fit bajaderki (wegańskie)
kulki twarogowe
babeczki z musem kokosowym (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...