Dziś podrzucam Wam przepis na kolejne pyszne i zdrowe słodkości. Tym razem wybór padł na orzechowe babeczki z delikatnym kremem i granatem. Deser ten jest nie tylko pyszny, ale ma również wiele wartości odżywczych zawartych między innymi w orzechach i granacie. Orzechy są w polskiej kuchni bardzo popularne, więc o ich pozytywnym wpływie na mózg i jego prawidłowej pracy nie będę mówić. Chciałam jednak zwrócić uwagę na produkt zdecydowanie rzadziej wykorzystywany, a mianowicie granat.

Dlaczego warto jeść granat?

  • granat znany jest z opóźniania procesów starzenia- antyoksydanty w nim zawarte wychwytują wolne rodniki i je zwalczają
  • pomaga w regeneracji wątroby
  • wzmacnia pracę serca
  • obniża ciśnienie tętnicze
  • wspomaga układ odpornościowy
  • chroni przed infekcjami

To tylko parę z wielu pozytywnych wpływów, które granat ma na nasze zdrowie. Zdecydowanie warto chociaż od czasu do czasu dodać go do jakiegoś deseru, sałatki lub sosu. Tym razem polecam go w celu bardziej dekoracyjnym, więc nie użyjemy go zbyt dużo. Niewykorzystaną resztę owocu można dodać do owsianki, koktajlu, sałatki, czy deseru.

Orzechowe babeczki z delikatnym kremem posypane granatem (ok. 14 sztuk)
Składniki na ciasto:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100g ksylitolu/stewii lub innego dowolnego słodzidła
2 jajka
40ml roztopionego oleju kokosowego
2 dojrzałe banany
75g dowolnych orzechów (użyłam włoskich)

Składniki na krem:
150g dowolnego naturalnego białego serka
2 łyżki miodu
ziarna granatu do dekoracji

Przygotowanie:
1. Wymieszaj dokładnie mąkę, sodę (lub proszek do pieczenia) wraz z cynamonem i cukrem.
2. Lekko ubij jajko trzepaczką, a banany zgnieć widelcem na puree.
3. Do jajek dodaj roztopiony olej kokosowy, zmiażdżone banany i drobno pokrojone orzechy.
4. Wymieszaj dokładnie suche i mokre składniki, a następnie przełóż masę do papilotek lub silikonowych foremek.
5. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek powinien być suchy).
6. Wymieszaj biały serek z miodem i odstaw do lodówki.
7. Po wyciągnięciu babeczek z piekarnika odłóż je do wystudzenia. Nie nakładaj kremu, gdy babeczki są gorące.
8. Gdy babeczki będą już chłodne nałóż na nie krem za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, a następnie posyp granatem.

Babeczki są raczej proste w wykonaniu, więc nawet osoby początkujące nie powinny się obawiać spróbowania swoich sił w domowych wypiekach. By nadać babeczkom jeszcze bardziej orzechowego smaku można oczywiście użyć większej ilości orzechów. Zapewniam jednak, że w obu wersjach będą bardzo smaczne! 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...