Ponownie przyszedł czas na słony przepis. Ale nie martwcie się, mam już zrobionych parę nowych słodkich przepisów ze zdjęciami. Teraz to tylko kwestia napisania wpisu 😉 Chciałam jednak dziś pokazać Wam te orkiszowe naleśniki, które totalnie skradły moje serce. Nie wiem, czy to kwestia połączenia sera i szpinaku, czy może dodana do naleśnika czarnuszka. Jedyne co wiem to to, że naleśniki były bardzo dobre i znikły praktycznie od razu!

Orkiszowe naleśniki ze szpinakiem, serem i czarnuszką
Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mleka
1 jajko
szczypta czarnuszki

Składaniki na farsz:
2 opakowania mrożonego szpinaku (można dodać świeży)
parę plastrów sera żółtego/ pleśniowego
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
1. Połącz składniki na naleśniki (oprócz czarnuszki) i wymieszaj na jednolitą masę.
2. Delikatnie podsmaż naleśnik z jednej strony, a następnie posyp czarnuszką i przewróć na drugą stronę.
3. Rozmrożony szpinak podsmaż na patelni z czosnkiem i przypraw do smaku. Cała woda powinna wyparować.
4. Gotowy farsz nałóż na naleśniki, dodaj cienki plaster sera i zawiń. Podawaj na ciepło.

Takie naleśniki świetnie nadają się na obiad, podwieczorek, czy nawet kolację. Są szybkie w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne! Jeśli lubicie mocniejsze smaki polecam wykorzystać ser pleśniowy lub wędzony. Będzie on bardziej wyczuwalny przy stosunkowo delikatnym szpinaku. Mnie obie wersje bardzo smakują i zdecydowanie mogę polecić!

Smacznego! 🙂

Pozdrawiam
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl