Jeśli szukasz szybkiego i ładnie prezentującego się deseru to dobrze trafiłeś! Odwrócone serniczki to nie tylko bardzo smaczne, ale również niesamowicie proste w przygotowaniu pomniejszone wersje znanego polskiego przysmaku. W związku z tym, że są one pieczone bez ciasta wystarczy tylko przygotowanie masy serowej i włożenie jej do piekarnika. Co zajmuje może z 5 minut. Dosłownie!

Odwrócone mini serniczki z malinami (około 14 sztuk)
Składniki:
Masa serowa
750g sera białego wielokrotnie mielonego
6 łyżek dowolnego słodzidła (użyłam ksylitolu)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka

Mus malinowy:
230g mrożonych malin lub innych dowolnych owoców
3 łyżki dowolnego słodziła (użyłam ksylitolu)
ponad 2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:
1. Ser wymieszaj z jajkami. Można łyżką, jednak wygodniej będzie mikserem.
2. Do masy serowej dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Masę sernikową rozlej do silikonowych foremek i piecz w piekarniku nagrzanym na 150°C przez około 30 minut.
4. Mrożone owoce wsyp do małego garnka i gotuj na małym ogniu, żeby się rozmroziły.
5. Rozmrożone owoce ubij lekko widelcem, a następnie dodaj cukier.
6. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuść żelatynę.
7. Wlej żelatynę do owoców i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
8. Po upieczeniu mini serniczków odstaw je do ostudzenia. Gdy będą już chłodne delikatnie zalej je musem malinowym, a następnie włóż do lodówki.
9. Gdy mus stężeje delikatnie obróć serniczek do góry nogami na talerzu i wyciągnij z silikonowej foremki. Przyozdób wedle upodobań.

mini serniczki

Maliny mogą zostać zastąpione dowolnymi owocami, które akurat macie pod ręką. Sernik będzie się również fajnie komponował z truskawkami, borówkami lub jagodami. Owoce niekoniecznie muszą być mrożone. Ja używam takich ze względu na porę roku. Używając świeżych owoców warto zwrócić uwagę, czy nie jest potrzebna troszkę większa ilość wody do przygotowania musu.

Co jakiś czas dostaję od Was pytania odnośnie silikonowych foremek. Korzystając z nich nie używam żadnego tłuszczu do smarowania formy. Wszystkie wypieki oraz desery nie pieczone bez problemu odchodzą od foremki, co jest zresztą jednym z powodów dlaczego ich używam. Jest to bardzo wygodne i nie sprawia żadnych problemów szczególnie przy wyciąganiu deseru z formy. Moje foremki kupiłam na jakiejś przecenie w Biedronce lub Pepco. Kosztowały więc grosze w porównaniu z tymi w ofercie Home&you, czy Duka. Nie zauważyłam by w jakikolwiek sposób oddziaływały smakiem na przygotowywane dania. A używam ich już ponad rok. Jestem zadowolona zarówno z takich małych foremek, jak i form do ciast, czy na tarty. Jeśli więc jeszcze wahacie się, czy warto kupić takie silikonowe foremki to osobiście mogę je polecić.

Jeśli szukasz jeszcze innych inspiracji na przepis z wykorzystaniem sera to polecam wypróbowanie tych pyszności:
–  sernik dyniowy z musem truskawkowym

sernik dyniowy
lekki deser a’la tiramisu

fit tiramisu

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...