Dawno nie przygotowałam nic z pysznych, dojrzałych bananów i dlatego dzisiejszy wybór padł na odwrócone ciasto z bananami. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które z pewnością zasmakuje każdemu. Poziom trudności wykonania tego ciasta sprowadza się do połączenia składników i wyłożenia dna tortownicy bananami. Jest więc ono bardzo proste, ale jednocześnie smaczne i zdrowe.

Odwrócone ciasto z bananami (tortownica 18cm)
Składniki:
1,5 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
3 banany
0,5 szklanki jogurtu naturalnego (najlepiej sojowy lub inny o neutralnym smaku)
3-4 łyżki dowolnego sypkiego słodzidła
3 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego)
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (lub nasion chia)
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. W miseczce połącz zmielone siemię lniane z 3 łyżkami wody. Zamieszaj i odstaw do napęcznienia.
2. 1,5 banana zgnieć widelcem, resztę pokrój w plasterki.
3. W misce wymieszaj mąkę, cynamon, 2 łyżki słodzidła i proszek do pieczenia.
4. Do suchych składników dodaj jogurt naturalny, rozgniecione banany i mieszankę z siemienia lnianego. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wyłóż plasterki banana, a następnie posyp je resztą słodzidła.
6. Na górę wyłóż ciasto i włóż do piekarnika nastawionego na 180°C. Piecz przez około 40 minut do suchego patyczka.

Wersja niewegańska:
– możesz zamienić mieszankę z siemienia lnianego na 1 jajko
– zamiast sojowego jogurtu możesz użyć klasycznego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego

To odwrócone ciasto z bananami z pewnością świetnie komponowałoby się z bananowymi lodami domowej roboty. Jeśli więc lubisz połączenie ciepłego ciasta i zimnych lodów to z pewnością zasmakuje Ci również takie zestawienie. Jak zrobić takie lody? Nic prostszego! Obrane banany pokrój w grubsze plasterki i włóż do zamrażarki. Po około 2 godzinach, gdy już zamarzną wyciągnij je na 5 minut, a następnie zblenduj. Dostaniesz pyszne, niesamowicie kremowe, naturalne lody z zaledwie jednego składnika.

Gdy masz troszkę więcej czasu to przed włożeniem plasterków banana na spód tortownicy możesz je wcześniej troszkę podsmażyć na patelni z dodatkiem części sypkiego słodziła. Proponuję karmelizowanie bananów na rozgrzanej patelni, na małym ogniu z dodatkiem 2 łyżek słodzidła. Pamiętaj, by potem odpowiednio zmniejszyć ilość słodzidła dodanego do przepisu na odwrócone ciasto z bananami.

To smaczne ciasto to nie jedyna propozycja z wykorzystaniem dojrzałych bananów. Sprawdź koniecznie co ciekawego oprócz przepisu na to odwrócone ciasto z bananami znajdziesz  na blogu:

placuszki bananowe

proste muffiny bananowe

bananowa tarta

chlebek bananowy

pyszne placuszki bananowe (wegańskie)
proste bananowe muffiny z czekoladową polewą (wegańskie)
tarta bananowa bez pieczenia (wegańska)
chlebek bananowo-orzechowy
babka bananowa (wegańska)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz