Przepisów na ciasto z rabarbarem jest w sieci pełno. Sama jak kupiłam rabarbar chciałam upiec tradycyjnie ciasto drożdżowe z dodatkiem truskawek. Niestety pech chciał, że nigdzie nie mogłam ich dostać i moja koncepcja uległa zmianie. W ten sposób powstało niezwykłe ciasto z rabarbarem. Dlaczego niezwykłe? Ze względu na to,że to niby ciasto, ale jednak nie do końca. Bazą jest biała quinoa znana też pod nazwą komosy ryżowej. Słyszeliście o niej?

Nie będzie chyba zaskoczeniem, gdy napiszę, że u mnie gości ona najczęściej na słodko. Niedawno zajadałam się quinoa z nasionami chia i musem truskawkowym. Przepyszne śniadanie! A do tego zdrowe! Sami przekonajcie się dlaczego warto włączyć komosę ryżową do diety:

  • zawiera wysoki procent pełnowartościowego białka
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • wspomaga pracę układu krążenia
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • ma niski indeks glikemiczny
  • zawiera duże ilości błonnika
  • jest bogata w antyoksydanty, witaminy i sole mineralne
  • jest bezglutenowa

Quinoa z powodzeniem zastąpi kasze, ryż lub ziemniaki. Dobrze pasuje również do sałatek i dań na słodko. Ma lekko orzechowy posmak dlatego najchętniej wykorzystuję ją do potraw słodkich. Poniżej podrzucam Wam przepis na ciasto rabarbarowe z wykorzystaniem komosy białej.

Ciasto rabarbarowe z quinoa
Składniki:
1,5 szklanki quinoa (do kupienia np. online na stronie Vivio)
2 jajka
9 łyżek dowolnego słodzika (miód, ksylitol, stewia lub cukier trzcinowy)
4 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao bez dodatku cukru
około 300g rabarbaru

Przygotowanie:
1. Ugotuj quinoe w 3 szklankach wody. W razie potrzeby dolej jeszcze wody, ale uważaj, żeby konsystencja nie była zbyt rzadka.
2. Umyty rabarbar pokrój w niewielkie kawałki.
3. Do ugotowanej i zblendowanej quinoi dodaj jogurt grecki i dokładnie wymieszaj.
4. Ubij jajka i dodaj je do schłodzonej masy z komosą.
5. Do całości dodaj cukier lub inny słodzik oraz mąkę.
6. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części.
7. Do jednej części dodaj kakao, a następnie rozprowadź masę na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Na ciemną masę wylej tę bez dodatku kakao.
9. Na górę połóż pokrojone kawałki rabarbaru i lekko wbij je w ciasto.
10. Opcjonalnie całość można posypać delikatnie cukrem lub polać troszkę miodem.
11. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
12. Gdy ciasto ostygnie włożyć do lodówki, by masa dobrze stężała.

ciasto rabarbarowe

Ciasto smakuje najlepiej na następny dzień, więc polecam przeczekać, aż odpocznie przez noc. Najlepiej przechowywać je cały czas w lodówce lub innym chłodnym miejscu, szczególnie latem. Ugotowana quinoa może być trzymana około 3 dni w lodówce.

Jak sami widzicie warto kombinować ze składnikami i eksperymentować w kuchni ze zdrowymi produktami. Quinoa stała się ostatnio całkiem popularna i niestety w sklepach stacjonarnych i na stoiskach ze zdrową żywnością jest jeszcze stosunkowo droga. Dlatego warto poszukać sprzedawcy, który oferuje dobrej jakości produkty w atrakcyjnej cenie. Sama od długiego czasu zaopatruję się w zdrową żywność głównie w sklepie online Vivio. Mam tam swoje ulubione produkty, które zamawiam regularnie. Ceny również są przestępne, można też trafić na wiele promocji, a dzięki karcie stałego klienta można liczyć na dodatkowe zniżki.

Spróbujcie koniecznie ciasta i dajcie znać jak smakowało!

Smacznego!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl


Wpis zawiera moją całkowicie subiektywną opinię o produkcie i marce.
Dziękuję firmie Vivio za przesłanie produktów do testowania!