Parę dni było ciszej na blogu. To wszystko ze względu na to, że szaleję na zumbie! Przedwczoraj przegapiłam nawet międzynarodowy dzień pizzy i jednocześnie dzień naleśnika. Postanowiłam to nadrobić w weekend. A dla tych, którzy wczoraj zajadali się pizzą polecam dla wyrównania naleśniki na weekend 😉 Jednak nie tak do końca w tradycyjnej odsłonie, na słodko. O takich pisałam parę wpisów wcześniej apropo domowej nutelli. Tym razem naleśniki wytrawne z ruskim farszem!

Naleśniki z farszem ruskim
Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli

Farsz:
5 ugotowanych ziemniaków
kostka białego sera (250g)
4 ząbki czosnku
cebula
pierz i sól

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na naleśniki połącz i smaż na rozgrzanej patelni na odrobinie tłuszczu.
2. Ubij ugotowane ziemniaki i dodaj do nich ser i przyprawy.
3. Podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj co masy z ziemniakami.
4. Usmażone naleśniki faszeruj nadzieniem ruskim i złóż.

Takie naleśniki z farszem są jak dla mnie świetną alternatywą dla pierogów ruskich. Nie czuję się zbytnio na siłach z wyrabianiem pierogowego ciasta. Lubię pierogi, ale jak mam robić sama to wybiorę prędzej takie drożdżowe z pieca niż tradycyjne. W tych pieczonych nie ma obawy, że ciasto będzie za twarde, zbyt gumiaste i ogólnie niedobre.

Mój mąż jest wielkim miłośnikiem ruskich i jak kiedyś przeglądałam książkę Kingi Paruzel zobaczył właśnie „naleśniki po rusku” i stwierdził, że koniecznie musimy je zrobić. Osobiście wolałabym farsz z kapusty z grzybami, ale powoli przekonuję się również do tego połączenia.

Pozdrawiam serdecznie,
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl