Obiecywałam Wam więcej propozycji śniadaniowych i to jedna z nich. Ostatnio na każdym kroku w sklepach widzę fajne promocje różnego rodzaju mąk, więc to odpowiedni czas na eksperymenty. Gorąco Was zachęcam do testowania różnych smaków. Tym razem zapraszam na naleśniki kukurydziane z kremem orzechowym.

Naleśniki kukurydziane z kremem orzechowym (5-6 sztuk)
Składniki:
100g mąki kukurydzianej
4 łyżki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
1/2 szklanki dowolnego mleka
1/2 szklanki wody
2 łyżki dowolnego słodzidła
2 jajka lniane* (2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody)

Przygotowanie:
1. Wymieszaj w misce suche składniki- obie mąki i słodzidło.
2. Następnie dodaj mleko, wodę oraz jajko lniane.
3. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Z masy smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego obustronnie naleśniki.

*Jeśli nie masz w domu siemienia lnianego, możesz użyć również nasion chia lub płatków owsianych w identycznych proporcjach (2 łyżki + 6 łyżek wody). Odstaw całość na chwilkę, aż woda zostanie wchłonięta.

Krem orzechowy
Składniki:
1 szklanka dowolnych orzechów
1 dojrzały banan
odrobina wody lub dowolnego mleka
szczypta cynamonu
2 płaskie łyżki kakao bez dodatku cukru

Przygotowanie:
1. Orzechy podpraż na suchej patelni.
2. Do blendera lub robota kuchennego wrzuć podprażone orzechy, obrany banan, odrobinę wody, kakao i cynamon.
3. Całość blenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody, jeśli chcesz żeby krem nie był bardzo gęsty.
4. Gotowym kremem przełóż naleśniki.

Naleśniki kukurydziane to prosty przepis na pyszne śniadanie. Sama standardowo przygotowuję je dzień wcześniej, bo rano nie mam czasu ani ochoty na smażenie ich. Jeśli też zdecydujesz się na takie rozwiązanie pamiętaj, by naleśniki przykryć, żeby nie zeschły się im brzegi przez noc. Swoje naleśniki przechowuję w lodówce.

Krem orzechowy świetnie nadaje się nie tylko do naleśników, ale również do smarowania chleba, jako dodatek do placuszków lub krem do ciast. Tym razem użyłam orzeszków ziemnych niesolonych, jednak krem sprawdzi się świetnie również z orzechami włoskimi lub laskowymi. W zależności od preferencji można dopasować konsystencję do swoich upodobań. Ja bardzo lubię kremy z kawałkami orzechów, więc nie przykładam się bardzo mocno do blendowania 😉 Jeśli zależy mi na bardziej rzadkim kremie to dodaję więcej wody/ mleka.

Jak kupisz mąkę kukurydzianą i zastanawiasz się jak ją wykorzystać to polecam wypróbowanie Ci przepisu na placuszki kukurydziane z karmelizowanymi śliwkami. Propozycja idealna na jesień! Inne śniadaniowe propozycje znajdziesz poniżej:

placuszki bananowe

Nocna owsianka z prażonymi jabłkami

kokosowy ryz

placuszki bananowe (wegańskie)
nocna owsianka z karmelizowanymi jabłkami (wegańskie)
proste placuszki z owocami (wegańskie)
kokosowy ryż z nektarynką (wegańskie)
czekoladowa komosanka z owocami (wegańska)
zdrowy deser a’la Monte (wegański)

Jeśli szukasz jeszcze większej dawki inspiracji zachęcam do pobrania darmowego ebooka z 10 przepisami na zdrowe śniadania na słodko. Tych przepisów nie znajdziesz na blogu, zostały one stworzone specjalnie do tego ebooka.

Odbieram ebook ze śniadaniami

zdrowe śniadania ebook

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz
 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...