Większość z Was pewnie w Tłusty Czwartek zajadała się pączkami albo chociaż symbolicznie spróbowała jednego. U nas w ten dzień na stole gościły buraczane muffinki. Pewnie od razu myślisz pączek kontra buraki? Wybór chyba jest prosty! Wbrew pozorom jednak nie do końca 😉 Nie jestem wielką miłośniczką buraków, ale zdążyłam się przekonać, że nie warto uprzedzać się z góry do połączeń warzyw i ciast. Ciasto marchewkowe z mascarpone pokochałam, brownie z fasolą było genialne, więc nadszedł czas na muffiny buraczane!

Muffiny buraczane z żurawiną
Składniki:
0,5kg zmiksowanych ugotowanych buraków
100 g mąki jaglanej (lub dowolnej innej)
100g daktyli
szczypta cynamonu
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju kokosowego
40g pestek dyni
40g żurawiny

Polewa czekoladowa:
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto połącz i wymieszaj do uzyskania jednolitej całości.
2. Nałóż masę do papilotek lub silikonowych foremek.
3. Wstaw muffinki do piekarnika nagrzanego na 180°C i piecz około 40 minut.
4.  Rozpuść olej kokosowy na polewę i wymieszaj z miodem i kakao.
5. Polej lekko schłodzone muffinki polewą i udekoruj według uznania.

muffinki buraczane

Muffinki zasmakują nawet osobom, które nie lubią buraka. Przekonaj się sam!

Smacznego!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...