Na dziś przewidziałam wpis bez przepisu, poświęcony zdrowemu podejściu do bycia fit, jednak siła wyższa pokrzyżowała lekko moje plany. Posta możecie spodziewać się w najbliższym czasie, a tymczasem zapraszam Was na trzyskładnikowe muffiny bananowe z polewą orzechowo-miodową. Moja fascynacja placuszkami powoli mija, zastępuje ją za to powracające zauroczenie muffinkami. Lubię proste babeczki, jednak zdecydowanie preferuję muffinki z dodatkiem owoców niż takie standardowe na przykład waniliowe, czy czekoladowe. Były już muffiny jabłkowe, buraczane z żurawiną, dyniowe, więc nadszedł czas na bananowe!

Bananowe muffiny jaglane z kremem orzechowo-miodowym (ok. 15 sztuk)
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki płatków jaglanych
1,5 szklanki wrzątku
3 dojrzałe banany średniej wielkości
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę orzechowo-miodową:
1,5 łyżki masła orzechowe (u mnie z kawałkami orzechów)
1 łyżka miodu
opcjonalnie posiekane orzechy do posypania

Przygotowanie:
1. Płatki jaglane wsyp do garnuszka i zalej wrzątkiem. Odstaw na około 10 minut.
2. Dojrzałe banany rozgnieć widelcem, a następnie dodaj je do płatków jaglanych.
3. Do masy dodaj proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj.
4. Masę przelej do silikonowych foremek lub papierowych papilotek na muffinki.
5. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C (góra- dół) do „suchego patyczka”*
6. Masło orzechowe i miód podgrzej delikatnie w garnuszku lub w mikrofalówce. Wymieszaj od uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Na upieczone muffinki nałóż niecałą łyżeczkę polewy orzechowo-miodowej, a następne oprósz kawałkami siekanych orzechów.

* po upływie 30 minut należy sprawdzić, czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Można użyć wykałaczki lub patyka szaszłykowego. Gdy patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchy oznacza to, że ciasto jest już gotowe. Jeśli zostaną na nim kawałki ciasta warto zostawić muffinki na parę dodatkowych minut (5-7 minut) w piekarniku i po tym czasie sprawdzić ponownie.

Gdy banany nie będą bardzo dojrzałe można dodać opcjonalnie miód, ksylitol lub inne słodzidło. Masę można sprawdzić na surowo przed pieczeniem pod kątem słodkości. Warto mieć na uwadze, że polewa jest dość słodka, więc same muffinki nie mogą być przesłodzone. W przeciwnym razie całość będzie zbyt przytłaczająca w smaku.

Szukasz przepisów na inne fit kremy lub polewy do ciast i muffinek? Zapraszam do przetestowania moich propozycji z tego wpisu!

Interesują Cię inne muffinkowe propozycje? Koniecznie wypróbuj tych przepisów:
muffinki dyniowe z kremem daktylowym i białą polewą
jabłkowe muffiny
gryczane muffiny jabłkowe

gryczane muffiny z jabłkami
muffiny buraczane z żurawiną
bezglutenowe muffinki z masłem orzechowym
orzechowe babeczki z delikatnym kremem
babeczki orzechowe

owsiane babeczki z kremem jaglanym i truskawkami

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...