Wcześniej miałam dużą przerwę w pieczeniu muffinek, ale po ostatnim sukcesie tych z jabłkami (przepis znajdziesz tutaj) coś mnie do nich znowu ciągnie. Tyle dyniowych przepisów wokół mnie kusi, a dalej jeszcze nie mam dość dyni. Ponownie stawiam na dynię w wersji deserowej, jednak nie na bardzo słodko. Mimo kremu daktylowego muffinki nie są przesłodzone!

Sam krem daktylowy polecam również nie tylko jako dodatek do babeczek. Świetnie sprawdza się on również jako składnik owsianki, jaglanki, czy też w naleśnikach. Można dodać do niego dowolne ulubione składniki dzięki czemu osoby nie przepadające za daktylami też go wykorzystają.

Muffinki dyniowe z kremem daktylowym i białą polewą (około 18 sztuk)
Składniki:

Krem daktylowy
3/4 szklanki suszonych lub świeżych daktyli
3/4 szklanki gorącej wody

Masa muffinkowa
250g mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
240g puree z dyni
pół szklanki maślanki
2 łyżki oleju kokosowego
1 jajko

Biała”polewa”
150g dowolnego naturalnego białego serka
2 łyżki miodu
orzechy pecan do ozdoby

Przygotowanie:
1. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut.
2. Jeśli masz gotowe puree z dyni to pomiń ten krok. Pokrój obraną dynię w kostkę i wrzuć do garnka. Dolej na dno odrobinę wody i gotuj na średnim ogniu pamiętając o regularnym mieszaniu. Gdy dynia będzie już miękka zblenduj ją na jednolitą masę.
3. Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, soda, imbir, cynamon, sól) i wymieszaj.
4. Odlej połowę wody z daktyli i resztę zmiksuj na gładką masę.
5. Do suchej masy na ciasto dodaj puree z dyni, krem daktylowy, maślankę, olej kokosowy i jajko.
6. Całość dokładnie wymieszaj i nałóż do papilotek na 3/4 wysokości.
7. Piecz około 30 min w piekarniku nagrzanym na 190°C (góra-dół). Po tym czasie sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już suche. Jeśli nie to wstaw na kolejne 5 min z grzaniem tylko na dół.
8. Biały serek wymieszaj z miodem i wstaw do lodówki.
10. Po ostudzeniu muffinek nałóż na nie biały serek i przyozdób orzechem pecan.

mufiny dynioweMuffinki nie są bardzo słodkie i mają lekko korzenny smak dzięki imbirowi i cynamonowi. Są też bardzo puszyste i wilgotne w środku. Jak dla mnie są idealne 😉 Świetnie pasują na tę jesienną, deszczową aurę. Jeśli chcesz bardziej rozgrzewającego efektu to proponuję zwiększyć ilość imbiru do 1 łyżeczki.

Kolejny przepis z udziałem dyni za nami! Jeśli szukasz inspiracji na potrawy z jej udziałem to zapraszam do wcześniejszych wpisów:
dyniowe placuszki z karmelizowaną brzoskwinią
placuszki dyniowe
dyniowe muffinki z lukrem
ciasto dyniowo-morelowe z czekoladową polewą
dżem dyniowo- pomarańczowy

dzem dyniowy

dyniowe placuszki na słono

placki dyniowe

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Zachęcam gorąco do testowania przepisu i dzielenia się wrażeniami!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...