Ostatnio skupiłam się bardziej na przepisach bez pieczenia. Zauważyłam, że wiele osób szuka słodkości do przygotowania w parę chwil i to właśnie desery bez wykorzystania piekarnika cieszą się ostatnio największą popularnością. Tym razem jednak przygotowałam coś bardziej dla siebie, gdyż dawno nie jadłam już owsianych ciastek i miałam na nie straszną ochotę. Ciastka owsiane są chyba moimi ulubionymi ciastkami. Uwielbiam je ze względu na ich prostotę oraz szybkość przygotowania. Świetnie nadają się również jako przekąska, którą można zabrać na uczelnię lub do pracy, a nawet na wycieczkę. Dla osób nie jadających śniadań w domu i szukających pełnowartościowych alternatyw do biurowych kanapek lub słodyczy z automatu będą one również idealnym rozwiązaniem.

W moim przepisie wykorzystane zostały banany do posłodzenia ciastek. Najczęściej do takich słodyczy używam już mocno dojrzałych bananów z bardzo ciemną skórką. Często muszą swoje odczekać w kuchni, ale zdecydowanie warto. Takie mocno dojrzałe sztuki są najsłodsze i bez problemy zastąpią dodatkowe słodzidła w deserach lub ciastkach. Tym razem chęć na ciastka była dużo większa niż cierpliwość, więc w celu posłodzenia wykorzystałam jeszcze miód. Jednak gdy banany są mocno dojrzałe nie ma potrzeby dodatkowego słodzenia ciastek.

Mocno orzechowe ciastka owsiane (ok. 20 sztuk)
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
3 dojrzałe banany
2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
1 łyżka miodu (opcjonalnie, gdy banany nie są bardzo dojrzałe)
szczypta soli (opcjonalnie)
garść ulubionych orzechów

Przygotowanie:
1. Obrane banany rozgnieć widelcem na papkę.
2. Do bananów dodaj masło orzechowe i miód oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Do masy bananowej wsyp płatki owsiane i wymieszaj wszystko dokładnie.
4. Nabierz masę łyżką i delikatnie ugnieć formując płaskie ciastka. Blachę możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
5. Garść orzechów posiekaj na drobne kawałki lub rozbij delikatnie tłuczkiem (orzechy się bardziej pokruszą), a następnie posyp nimi ciastka.
6. Piecz całość około 12-17 minut w piekarniku (góra-dół) nagrzanym na 180°C. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i odstaw na do ostygnięcia.

Ciastka nie zawierają mąki, zastąpiłam ją płatkami owsianymi. Jeśli interesują Cię inne zamienniki białej mąki pszennej i bezmączne przepisy to zapraszam do poprzedniego posta. W tym wpisie znajdziesz nie tylko moje ulubione produkty, które zastępują mi białą mąkę, ale również sporo wypróbowanych przepisów, które mogą posłużyć Ci za inspirację w kuchni.

Miłośnikom orzechów proponuję zwiększenie ilości masła orzechowego w ciastkach. W ten sposób będą jeszcze bardziej orzechowe i pyszne! Ostatnimi czasy sama robię masło orzechowe, gdyż udało mi się znaleźć niesolone orzeszki ziemne w dobrej cenie. Teraz zrobienie domowego masła to kwestia zblendowania orzechów i gotowe! Jeśli nie mam czasu nawet na to to chętnie korzystam też ze sklepowych propozycji. Więcej informacji o tym jakie masła orzechowe na polskim rynku są warte uwagi znajdziesz tutaj.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis


Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...