Nie jest chyba już dla nikogo tajemnicą, że wprost uwielbiam kaszę jaglaną. Pod każdą postacią, szczególnie na słodko! Moim eksperymentom w kuchni z tym produktem nie ma chyba końca i co jakiś czas powstaje nowy przepis z wykorzystaniem tej kaszy. Tym razem padło zupełnie przypadkiem na jagielnik.

Jagielnik, czyli ciasto z kaszy jaglanej, robiłam po raz pierwszy wiosną tego roku i zdecydowanie podbił on moje i Wasze serca. Znalazł uznanie nie tylko wśród miłośników kokosa, czy zdrowego odżywiania, ale również wśród osób, które do tej pory mocno sceptycznym okiem patrzyły na fit słodkości. Dlatego też po pewnym czasie postanowiłam ponownie wymyślić coś nowego, przepysznego i robiącego duże wrażenie na kubkach smakowych. No i udało się! Zapraszam Was na przepis na migdałowy jagielnik bez pieczenia z dodatkiem musu z malin.

Jagielnik migdałowy z musem malinowym
Składniki:

Spód
1 szklanka daktyli (świeżych lub suszonych)
0,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
wrzątek do zalania daktyli

Masa jaglana
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego/innego dowolnego lub wody
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego* (zbita część)
4-5 łyżek miodu lub innego słodzidła

Mus malinowy
350-400g mrożonych malin (lub innych dowolnych owoców)
2 płaskie łyżeczki żelatyny lub agar agar
płatki migdałowe do ozdoby

Przygotowanie:
1. Daktyle zalej wrzątkiem tak, by były zakryte wodą i odstaw na około 30 minut.
2. Płatki owsiane zmiel do uzyskania konsystencji mąki.
3. Odlej wodę z daktyli i zblenduj je na jedolitą masę.
4. Do daktyli dodaj zmielone płatki i roztopiony olej kokosowy. Masę wyłóż na pokrytą papierem do pieczenia tortownicę. Jeśli spód klei się do łyżki/dłoni zmocz je zimną wodą. Odstaw całość do lodówki.
5. Przepłucz kaszę jaglaną, by pozbyć się goryczki. A następnie ugotuj ją na małym ogniu w 2 szklankach mleka lub wody. Uważaj, żeby się nie przypaliła.
6. Do ugotowanej i lekko schodzonej kaszy dodaj miód, olej kokosowy i zbitą część mleczka kokosowego. Całość dokładnie wymieszaj i zblenduj na jednolitą masę. Ważne, by masa była gładka i bez grudek. Gdy będzie gotowa wyłóż ją na schłodzony spód i odstaw do lodówki.
7. Mrożone owoce włóż do małego garnuszka i podgrzej, aż się roztopią. Następnie zblenduj je i wyłącz palnik. Do gorącej, ale nie gotującej masy dosyp żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy mus się ochłodzi i zacznie tężeć wylej go na masę jaglaną i odstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
8. Garść płatków migdałowych podpraż na patelni na niewielkim ogniu. Gdy płatki zmienią lekko kolor i zaczną pięknie pachnieć wyłącz palnik i po ostygnięciu udekoruj nimi jagielnik.

*mleczko kokosowe powinno być schłodzone w lodówce minimum 12 godzin, by zbita masa odtrąciła się od tej płynnej

Na co trzeba zwrócić uwagę przygotowując jagielnik? Ważne jest, by nie dolać zbyt dużo mleka/wody przy gotowaniu się kaszy. Kasz będzie gotowa, gdy wchłonie cały płyn. Nie dolewaj też dodatkowego mleka podczas gotowania, bo to może sprawić, że masa jaglana będzie zbyt rzadka i ciasto nie będzie chciało się ładnie kroić.

jagielnik z malinamiJak dla mnie ten jagielnik jest chyba najlepszym fit ciastem, jakie do tej pory jadłam! Zdecydowanie zrobię go pewnie jeszcze nie jeden raz. No i oczywiście pewnie nie skończę szybko eksperymentów z kaszą jaglaną skoro efekty są takie pyszne 😉

Tak na prawdę to dzięki pierwszemu jagielnikowi nauczyłam się, że zawsze warto mieć schłodzone mleczko kokosowe w lodówce. Czekanie na schłodzenie się mleka, gdy mamy w perspektywie zrobienie przepysznego deseru, to zdecydowanie zaawansowane ćwiczenia na silną wolę nie tylko dla łasuchów.

Jednocześnie gorąco zachęcam do polubienia Fanpage’u bloga na Facebooku. W ten sposób nie przegapisz żadnego pysznego przepisu w moim wykonaniu! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...