Malinowy bezsernik to propozycja idealna szczególnie dla osób nie lubiących piec. Ciasto jest dodatkowo bardzo szybkie w przygotowaniu i można je zrobić nie mając nawet szczególnych umiejętności kulinarnych. Świetnie smakuje ze świeżymi owocami na górze lub innymi ulubionymi dodatkami.

Były już ciasta z kaszy jaglanej, desery z ryżu, więc teraz nadszedł czas na bezsernik z kuskusu. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, co sądzicie! 🙂

Malinowy bezsernik z migdałami (tortownica o średnicy 18cm)
Składniki:
ok. 300g kaszy kuskus (suchy produkt)
1 pełna szklanka wrzątku + 1/3 szklanki wody
200g mrożonych lub świeżych malin
8 łyżek (lub więcej w zależności od preferencji) dowolnego słodzidła (np. ksylitol)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżeczki agaru (można zamienić na żelatynę* w wersji niewegańskiej)
ziarna z jednej laski wanilii
garść migdałów
inne dowolne dodatki (u mnie chipsy kokosowe i nasiona chia)

Przygotowanie:
1. Migdały zalej wodą i odstaw na czas przygotowywania ciasta.
2. Kuskus zalej 1 szklanką wrzątku i odstaw na około 10-15 minut.
3. Mrożone maliny wsyp do garnuszka i dodaj 1/3 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu, a następnie zblenduj masę. Możesz przelać maliny przez sitko jeśli zależy Ci na pozbyciu się małych pestek.
4. Agar wymieszaj z odrobiną wody.
5. Do malin dodaj sok z cytryny, 3 łyżki słodzidła i agar. Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
6. Do kuskusu dodaj roztopiony olej kokosowy, pozostałe słodzidło oraz ziarenka wanilii. Wymieszaj całość.
7. Gdy masa malinowa będzie już ugotowana dodaj ją do kuskusu i całość zmiel za pomocą blendera.
8. Przełóż ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do ostygnięcia.
9. Odlej wodę z migdałów, obierz je, a następnie posiekaj na mniejsze kawałki. Ciasto udekoruj posiekanymi migdałami i innymi ulubionymi dodatkami.
10. Ciasto odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

*Używając zwykłej żelatyny nie gotuj masy malinowej. Żelatynę rozpuść we wrzątku i dodaj do masy malinowej. Pamiętaj o wyłączeniu palnika. Po dodaniu masy malinowej do kuskusu trzeba odstawić całość w chłodne miejsce, by żelatyna stężała.

Malinowy bezsernik może być również ciastem o innym smaku 😉 Zamiast malin można bez problemu użyć innych mrożonych lub świeżych owoców. Warto jednak pamiętać, że maliny dzięki swojej lekkiej kwaskowatości nadają temu deserowi dodatkowego uroku. Najlepiej w roli zamiennika malin sprawdzi się truskawka lub jeżyna. W przypadku jeżyn dodałabym jednak odrobinę więcej słodzidła.

Szukasz więcej propozycji na zdrowe słodycze bez pieczenia? Koniecznie sprawdź tych przepisów na pyszne ciasta:

kokosowy jagielnik

tarta czekoladowa bez pieczenia

orzechowe batony bez pieczenia (wegańskie)
jagielnik kokosowy na daktylowym spodzie (wegański, bezglutenowy)
jogurtowa tarta z owocami
tarta czekoladowa (wegańska)
szarlotka bez pieczenia (wegańska, bezglutenowa)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz