Dawno nie było nic na słono. Mam wrażenie, że moje obiady nie są tak ciekawe jak śniadania i słodkości, które przygotowuję 🙂 A może to kwestia tego, że do słodyczy mam sporą słabość! Dziś chciałabym przedstawić Wam danie z piekarnika. Od dłuższego czasu na naszym stole dość rzadko goszczą mięsa, więc zupełnie zapomniałam o tym przepisie. Może komuś przyda się na weekendowy obiad.

Faszerowane piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniakami
Składnik:
podwójna pierś z kurczaka
około pół słoiczka pomidorów suszonych
ćwierć kostki sera feta
parę ziemniaków
rozmaryn
słodka papryka
oliwa

Przygotowanie:
1. Pokrój pomidory w drobną kostkę i wymieszaj w misce z rozgniecionym serem feta.
2. Rozkrój piersi kurczaka i stwórz coś na kształt kieszonki zaczynając od boku mięsa.
3. Nafaszeruj mięso przygotowaną masą. Nie dosalaj dodatkowo, gdyż feta jest już dostatecznie słona. W razie potrzeby „zamknij” mięso wykałaczkami albo zwiąż sznurkiem.
4. Nafaszerowane mięso ułóż na blasze lub w rękawie.
5. Obierz i podgotuj ziemniaki. Żeby było szybciej można pokroić w mniejsze ćwiartki.
6. Podgotowane ziemniaki odcedź i wymieszaj z rozmarynem (świeżym lub suszonym), słodką papryką i odrobiną oliwy.
7. Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem obok mięsa i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200°C na około 45 minut.

Całość podawać z ulubioną surówką lub lekką sałatką. U nas to najczęściej prosta surówka z białej kapusty i marchewki albo sałata lodowa z pomidorem, papryką i jogurtem naturalnym.

Próbowałam wersji z pieczonymi batatami zamiast ziemniaków i również polecam! Ogólnie polecam taki sposób pieczenia ziemniaków, gdyż odpowiednio przygotowane będą przypominać domowe frytki bez niekorzystnego wpływu na zdrowie. Fajnie sprawdzą się również jako przekąska lub właśnie jako dodatek do obiadu.

Pozdrawiam
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl