Wszędzie wokół nie mówi się już o niczym innym tylko o Świętach. Nie chcę Was dodatkowo bombardować tym tematem, więc tylko podrzucę przepis na pyszne pierniki świąteczne, które robi moja mama. Jeśli ktoś z Was jeszcze nie ma żadnego używanego od lat przepisu lub szuka małego powiewu nowości na świątecznym stole to zapraszam do pieczenia! Ogromnym ich plusem jest fakt, że nie potrzebują czasu, by zmięknąć. Tak na prawdę są gotowe od zaraz. To z pewnością świetna wiadomość dla osób, które przegapiły czas pieczenia pierników, a nie wyobrażają sobie Świąt bez ich udziału.

Kruche pierniczki świąteczne
Składniki na ciasto:

1kg mąki pszennej
300g masła
250g cukru brązowego lub ksylitolu
250g płynnego miodu
3-4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 żółtka
4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany

Składniki na lukier:
1 białko
1-1,5 szklanki cukru pudru z brązowego cukru, ksylitolu lub erytrolu

pierniki

Przygotowanie:
1. Masło podgrzej i dodaj do niego cukier, przyprawę korzenną, cynamon i kakao mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstaw masę do przestygnięcia.
2. Sodę oczyszczoną rozpuść w 2 łyżkach wody, a następnie dodaj do przestudzonej masy. Dodaj pojedynczo żółtka i wymieszaj całość.
3. Dodaj proszek do pieczenia do mąki. Następnie połącz z powstałą wcześniej masą i zagnieć ciasto. Na koniec dodaj śmietanę by uzyskać jednolite ciasto.
4. Powstałe ciasto rozwałkuj nie za cienko (5-7mm) i wykrawaj kształty.
5. Piecz max. 10min. w temperaturze 180°C, a po wyjęciu zostaw pierniczki do ostygnięcia.
6. Czas na lukier- białko zmiksuj z 1 szklanką cukru pudru. Następnie powoli dodawaj odpowiednią ilość cukru pudru, aby masa stała się dość gęsta i nie rozlewała się.
7. Ostudzone pierniczki polukruj i ozdób według uznania.

Jeśli chcesz, żeby pierniczki wisiały na choince proponuję przed pieczeniem nakłuć je wykałaczką. Po pieczeniu może to być trudne, bo niektóre pierniczki są dość małe i mogą się ukruszyć przy próbach przekłuwania.

Polewa czekoladowa użyta na zdjęciach to nic innego jak rozpuszczona w kąpieli wodnej gorzka czekolada. Alternatywną polewą może być również taka:

Zdrowa polewa czekoladowa
Składniki:
2 łyżki nieroztopionego oleju kokosowego
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao bez dodatku cukru
Przygotowanie:
1. Podgrzej olej kokosowy, by się rozpuścił.
2. Do rozpuszczonego oleju dodaj miód i kakao, a następnie podgrzej całość do momentu, aż miód stanie się płynny.
3. Zdejmij polewę z palnika i całość dokładnie wymieszaj.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl