W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam przepis na kruche ciastka kakaowe. No, może nie tak zupełnie kruche, bo dzięki bananowi są one bardziej półkruche, ale równie smaczne! Do ich wykonania potrzebnych będzie zaledwie parę składników i fajne kształty foremek. U mnie to gwiazdki, serduszka i kwiatki. Jeśli jednak nie masz takich foremek to też nic straconego! Dowolne kształty możesz wykroić nożem albo ulepić z ciasta kuleczki i spłaszczyć je w dłoniach.

Zanim jednak przejdę do przepisu chciałam powiedzieć (w sumie napisać), że na Facebooku testowałam wczoraj nowe narzędzie – pomocnika do rozsyłania linków i dodatkowych materiałów. Reaguje on na konkretne hasło i podsyła darmowy materiał, który został stworzony przeze mnie. Jeśli jeszcze nie widzieliście to zajrzyjcie koniecznie tutaj i dajcie znać jak Wam się podoba! 🙂

Druga informacja jest następująca: strona z darmowymi materiałami została odświeżona i uzupełniona o nowe treści. Znajdziecie tam aż 3 nowości! Dwie z nich możecie odebrać od razu i wydrukować. Trzecią dostaniecie na maila- to 10 mini list zakupów do wydruku na wszystkie przepisy, które znajdują się w moim pierwszym ebooku z najpopularniejszymi przepisami na blogu (ja jeszcze nie mam tego ebooka i chcę odebrać). Każda kartka zawiera 4 mini listy, które po wydrukowaniu możecie przeciąć wzdłuż linii i zabrać ze sobą na zakupy. Dajcie koniecznie znać, czy podobają się Wam te materiały i jeśli macie jakieś pomysły, co jeszcze może Wam się przydać to piszcie w komentarzach, na Facebooku lub mailowo! 🙂

No to koniec tych ogłoszeń, wracamy do tematu przepisu!

Kruche ciastka kakaowe (ok. 40 sztuk)
Składniki:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 dojrzałego banana
6 łyżek dowolnego płynnego słodzidła (np. syrop klonowy)
3 łyżki nieroztopionego oleju kokosowego
1 łyżka kakao bez dodatku cukru
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Banana rozgnieć za pomocą widelca.
2. Do miski wsyp mąkę, kakao oraz sól.
3. Dodaj połówkę banana, słodzidło oraz olej kokosowy.
4. Zagnieć ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję i odstaw na 20-30 minut do lodówki.
5. Po tym czasie wyciągnij ciasto i podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą rozwałkuj dość cienko.
6. W rozwałkowanym cieście wykrawaj dowolne kształty za pomocą foremek. To samo powtórz z drugą częścią ciasta z lodówki.
7. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 180°C (góra-dół).

Te kruche ciastka kakaowe można dodatkowo przyozdobić. Mnie zależało na prostych i szybkich ciastkach, więc nie bawiłam się już w dekorowanie. Pomijam już całkiem fakt, że zupełnie nie mam do tego ręki. Jednak jeśli Tobie świetnie to wychodzi albo np. chcesz podać ciastka dzieciom w bardziej atrakcyjnej formie to możesz to oczywiście zrobić. Nawet polanie ciastek z jednej strony roztopioną czekoladą i ozdobienie jakimiś kolorowymi kuleczkami sprawi, że dzieciom z pewnością one się bardziej spodobają.

Masz ochotę sprawdzić jeszcze inne przepisy na ciasteczka? Sprawdź koniecznie linki poniżej:

orzechowe ciastka owsiane

orzechowe ciasteczka bez pieczenia

ciastka jaglane

orzechowe ciastka bez pieczenia (wegańskie)
ciasteczka owsiane, które zawsze wychodzą (wegańskie, przepis bazowy)
mocno orzechowe ciastka owsiane (wegańskie)
ciastka z jabłkiem, cynamonem i orzechami (wegańskie)
jaglane ciastka z żurawiną
chrupiące ciasteczka z ziarnami (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...