Nie wiem,czy słyszeliście, ale mówi się o tym, że rok 2016 ma być rokiem roślin strączkowych. WHO podkreśla wagę produktów takich jak fasola, ciecierzyca, soczewica lub groch w naszej codziennej diecie. Co prawda w Polsce produkty te znane są od dawien dawna, ale mam wrażenie, że są obecnie bardzo mało popularne. Może to kwestia tego, że nie wiemy jakie ciekawe potrawy wyczarować z ich pomocą?

W związku z tym stwierdziłam, że w najbliższym czasie pokażę parę moich ulubionych i sprawdzonych przepisów z roślinami strączkowymi w roli głównej. Niektóre z nich można znaleźć na blogu już od dawna. Niektóre będą sukcesywnie dopiero się pojawiać.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o samej soczewicy i dlaczego warto ją jeść zajrzyjcie do jednego ze starszych wpisów. Z pewnością zdziwicie się jak wartościowe są rośliny strączkowe! Mnie to zdecydowanie zaskoczyło.

kotlety soczewicowe

Kotlety soczewicowe z papryką i orzechami
Składniki:
300 g czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
1 cebula
70 g mielonych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
5 łyżki mąki pełnoziarnistej
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
chilli w proszku

Przygotowanie:
1. Podsmaż pokrojoną drobno cebulę.
2. Soczewicę wsyp do garnka. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę, zmielone orzechy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę.
3. Całość polej sokiem z cytryny.
4. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę.
5. Dodaj chili i dopraw według uznania.
6. Ulep kotlety i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu.

Soczewica jest jeszcze dość mocno niedocenionym składnikiem zdrowych i sycących obiadów. A można z niej stworzyć wiele ciekawych dań. Czerwona soczewica świetnie nadaje się do zup, gulaszy i jako składnik kotletów. Zielona ma twardsze ziarna i nie rozgotuje się tak łatwo. Można ją używać jako zamiennik ziemniaków, ryżu lub kasz. Świetnie smakuje również w sałatkach!

Oprócz wielu zastosowań w kuchni warto zwrócić uwagę również na cenę soczewicy. Za 400g zapłacimy około 3.50 zł. Jest to niewielka cena, a soczewica jest bardzo wydajna w kuchni. Nie wspominając już o jej właściwościach i korzystnym wpływie na nasz organizm!

Macie jakieś sprawdzone przepisy z warzywami strączkowymi?

Pozdrawiam
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...