Latem potrzebne są orzeźwiające desery, szczególnie takie bez pieczenia. A gdy będą jeszcze z dodatkiem świeżych owoców to jeszcze lepiej 😉 Takie przemyślenia naszły mnie w tramwaju, gdy wracałam do domu któregoś upalnego dnia. Po powrocie od razu zaczęłam wymyślać przepis i tak właśnie powstała kostka owocowa bez pieczenia.

Chcesz pobrać ten przepis w formie pliku PDF? Możesz go ściągnąć na dowolne urządzenie klikając w poniższy link:

Kostka owocowa (bez pieczenia)
Składniki na spód:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka daktyli suszonych
2 łyżki kakao bez dodatku cukru

Składniki na masę kokosową:
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżka dowolnego, płynnego słodzidła
1/4 szklanki wody
2-3 łyżeczek agaru*

Składniki na masę truskawkową:
1,5 szklanki truskawek
0,5 szklanki wody
1 łyżka dowolnego, płynnego słodzidła
2-3 łyżeczek agaru*

Składniki na masę mango:
300g jogurtu naturalnego o neutralnym smaku (np. sojowego)
1 dojrzałe mango
1 łyżeczka dowolnego, płynnego słodzidła (w zależności od słodyczy mango)
0,5 szklanki wody
2-3 łyżeczek agaru*

*W wersji niewegańskiej agar można zastąpić żelatyną. Należy tylko pamiętać, że w przypadku użycia żelatyny nie można gotować mas

Przygotowanie spodu:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut.
2. Płatki owsiane zmiel do uzyskania konsystencji mąki.
3. Namoczone daktyle odsącz, a następnie zblenduj na jednolitą masę.
4. Połącz masę daktylową, zmielone płatki i kakao. Gotowym ciastem wyłóż spód foremki.

Przygotowanie masy truskawkowej:
1. Umyte truskawki zblenduj.
2. Agar rozpuść we wrzątku.
3. Połącz truskawkowy mus, rozpuszczony agar i słodzidło.
4. Całość zagotuj na około 2-3 minuty.
5. Gotową masę przelej na spód ciasta, a następnie włóż do lodówki.

Przygotowanie masy mango:
1. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki, a następnie zblenduj na jednolity mus.
2. Agar rozpuść we wrzątku.
3. Połącz jogurt, mango, agar oraz słodzidło.
4. Całość zagotuj na około 2-3 minuty.
5. Gotową masę przelej na zsiadniętą masę truskawkową. Ponownie włóż do lodówki.

Przygotowanie masy kokosowej:
1. Agar rozpuść we wrzątku.
2. Następnie wymieszaj go z mleczkiem kokosowym i słodzidłem.
3. Całość zagotuj na około 2-3 minuty.
4. Gotową masę przelej na masę zsiadniętą mango i całość odstaw do stężenia do lodówki.

Kostka owocowa prezentuje się bardzo efektownie i robi wrażenie nie tylko na dzieciach. Do jej przygotowania można użyć dowolnych, ulubionych owoców, które masz akurat pod ręką.

Masz ochotę na więcej przepisów bez pieczenia? Pobierz ten darmowy mini ebook z wegańskimi przepisami na słodkości bez cukru 😉

Kostka owocowa to nie jedyny deser bez pieczenia jaki znajdziesz na blogu. Zerknij na te propozycje:

jagielnik z musem malinowym
tofurnik truskawkowy
wegańska tarta snickers
Kokosowy deser z karmelem

migdałowy jagielnik z musem malinowym
truskawkowy tofurnik
tarta a’la snickers z polewą czekoladową
kokosowy deser ze zdrowym karmelem
jogurtowiec zebra
truskawkowe batony

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:
Smacznego!

a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

ZapiszZapiszZapisz-