Też tak macie, że jak robi się chłodniej to macie częściej ochotę na jakieś ziemniaczane lub mączne dania? Ja zdecydowanie tak mam i dlatego październik i listopad to czas na tego typu potrawy. Dzisiejszy wpis to wariacja na temat klasycznych klusek leniwych, czyli kopytka bez jajek, ale za to ze szpinakiem.

Kopytka bez jajek
Składniki:
1kg ziemniaków
150g mrożonego szpinaku
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
sól do smaku
ulubione warzywa jako dodatek

Przygotowanie:
1. Obrane ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w posolonej wodzie.
2. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw do ostygnięcia.
3. W tym czasie rozmroź szpinak, by pozbyć się nadmiaru wody.
4. Schłodzone ziemniaki ugnieć na jednolitą masę, a następnie dodaj do nich obie mąki, szpinak oraz płatki drożdżowe i sól.
5. Ugnieć dłońmi całość do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
6. Gdy masa na kopytka będzie gotowa przygotuj blat, stolnicę lub silikonową matę. Oprósz to miejsce delikatnie mąką.
7. Kolejnym krokiem będzie formowanie masy na kopytka. Ciasto roluj dłońmi, następnie delikatnie spłaszcz i pokrój w kawałki.
8. Kopytka wrzucaj do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotuj do momentu aż wypłyną. Powtarzaj całość do momentu skończenia masy na kluski.
9. Kopytka podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kopytka bez jajek to bardzo prosty pomysł na obiad, który nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. Takie kopytka sprawdzą się świetnie jako samodzielne danie podane z ulubionymi warzywami lub jako dodatek do obiadu. Są przepyszne!

Ten przepis odpowiedni jest zarówno dla osób na diecie bezglutenowej, jak i tych na diecie wegańskiej. Jednak z pewnością przyda się również nie jednej osobie, która nie stosuje diety eliminacyjnej, ale chce zrobić kopytka bez jajek.

Dodatek szpinaku nie jest obowiązkowy, ale moim zdaniem fajnie urozmaica to tradycyjne danie. Tutaj podałam wersję na szybko, ale jeśli zależy Ci na równomiernym kolorze kopytek to możesz dodatkowo zblendować szpinak przed dodaniem go do ziemniaków. Dzięki temu kopytka będą mieć jednolity, zielonkawy kolor.

Potrzebujesz większej ilości przepisów na pyszne, wegańskie i zdrowe dania? Z pewnością zainteresuje Cię ebook zawierający inspiracje obiadowe, śniadaniowe oraz pomysły na desery. Więcej o samym ebooku możesz dowiedzieć się tutaj.

zdrowe posiłki wegańskie

Kopytka bez jajek to jedna z wielu inspiracji obiadowych, jakie znajdziesz na blogu. Zachęcam Cię serdecznie do przejrzenia również innych przepisów:

Dyniowe risotto z kurkami
Makaron z sosem z kalafiora
Wegańskie pieczone pierogi

dyniowe risotto z kurkami
makaron z sosem z kalafiora
wegańskie pieczone pierogi z brokułowym farszem
placuszki z dyni na słono
proste naleśniki ze szpinakiem

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz