W związku ze zbliżającymi się Świętami zaczęłam się zastanawiać, jakie ciasto zastąpi w tym roku tradycyjny sernik. Do tej pory w tej roli świetne sprawdzał się jagielnik (jeden przepis, drugi przepis) i wszyscy byli nim zachwyceni. Jednak tym razem potrzebowałam urozmaicenia i pewnego dnia podczas spaceru naszła mnie myśl, że przygotuję tofurnik. Ale nie taki pierwszy lepszy tofurnik! Marzył mi się taki z jagodową frużeliną. Z realizacją tego pomysłu czekałam chyba dobre 2 miesiące, ale się doczekałam. W dzisiejszym wpisie znajdziecie przepis na obłędny kokosowy tofurnik z jagodami.

Kokosowy tofurnik z jagodami (średnica 18cm)
Składniki na spód:
3/4 szklanki suszonych daktyli
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki wiórków kokosowych
odrobina soli

Składniki na masę tofurnikową:
2 kostki naturalnego tofu (łącznie 500g)
0,5 puszki mleczka kokosowego*
0,5 szklanki dowolnego mleka
0,5 szklanki wiórków kokosowych
8 łyżek dowolnego sypkiego słodzidła (u mnie ksylitol)
sok z jednej cytryny

Składniki na masę jagodową:
300g świeżych lub mrożonych jagód
0,5 szklanki wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki dowolnego sypkiego słodzidła

Przygotowanie spodu:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie odlej wodę, a daktyle zblenduj na jednolitą masę.
2. Płatki zmiel do uzyskania konsystencji mąki.
3. Wymieszaj zmielone płatki, wiórki kokosowe, masę daktylową oraz odrobinę soli.
4. Gotową masą wyłóż spód tortownicy.

Przygotowanie masy tofurnikowej:
1. Tofu odsącz z nadmiaru wody i troszkę rozdrobnij widelcem.
2. Do blendera dodaj mleczko kokosowe, mleko, wiórki, słodzidło, sok z cytryny oraz rozdrobnione tofu.
3. Blenduj przez parę minut do uzyskania jednolitej masy bez grudek. W razie potrzeby dodaj więcej słodzidła.
4. Gotową masę tofurnikową przelej do tortwnicy i piecz przez 30 minut w temperaturze 180.
5. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl troszkę jego drzwi i zostaw ciasto w środku.

Przygotowanie masy jagodowej:
1. Jagody przesyp do garnuszka i dodaj słodzidło.
2. W kubku wymieszaj wodę i mąkę ziemniaczaną.
3. Gdy jagody będą się gotować dodaj po łyżce masy jagodowej do mieszanki z mąką. Gdy masa się ociepl przelej ją do garnuszka.
4. Mieszaj do momentu zgęstnienia i pojawienia się bąbelków. Odstaw masę jagodową.
5. Gdy tofurnik będzie miał temperaturę pokojową wyłóż na górę masę jagodową, a całość wstaw do lodówki na parę godzin lub najlepiej całą noc.

*ważne jest, by wybrać mleczko kokosowe, które zsiada się po schłodzeniu. Dzięki temu ciasto uzyska odpowiednią konsystencję.

Ten kokosowy tofurnik z jagodami smakuje według mnie jak takie ciasto pomiędzy klasycznym sernikiem pieczonym, a sernikiem na zimno. Nie zmienia to faktu, że jest obłędnie pyszne i zaczęłam się nawet zastanawiać, czy nie zrzuci z podium mojego ukochanego jagielnika. Jeśli więc jesteście fanami moich jagielników to z pewnością ten tofurnik przypadnie Wam do gustu!

Jeśli lubisz ciasta bez dodatku białego cukru, białej mąki i takie bez jajek i mleka to z pewnością oprócz przepisu na kokosowy tofurnik zainteresują Cię również te przepisy:

Szarlotka na kruchym cieście

Tarta z nadzieniem czereśniowym

wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem

wegańskie ciasta bez pieczenia

jagielnik z musem malinowym

wegańska szarlotka na kruchym cieście
czekoladowa tarta bez formy z nadzieniem czereśniowym (wegańska)
czekoladowe ciasto przekładane domowym dżemem malinowym (wegańskie)
orkiszowe ciasto z jagodami (wegańskie)
migdałowy jagielnik z musem malinowym (wegański, bezglutenowy)

Propozycji na zdrowe ciasta znajdziesz na blogu bardzo dużo. Jeśli zależy Ci na pobraniu ich w formie do druku na Twój komputer to z pewnością przyda Ci się ten darmowy ebook. Potrzebujesz jeszcze więcej inspiracji? Tutaj znajdziesz dodatkowe przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia, które nie ukazały się na łamach bloga. Jestem pewna, że przepisy przypadną Ci do gustu! Więcej informacji na temat ebooka znajdziesz poniżej:

Chcę się dowiedzieć więcej

zdrowe ciasta bez pieczenia

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl