Moja fascynacja kaszą jaglaną jest coraz większa. A po wykonaniu tego przepisu na kokosowy jagielnik chyba jeszcze wzrosła o ile to możliwe! Imponujące jest to, ile różnych deserów można zrobić w jej wykorzystaniem. Myślałam, że spróbowałam już wielu kombinacji, jednak w dalszym ciągu jestem zaskakiwana. Jeśli ktoś przegapił wcześniejszy post lub chce dowiedzieć się o właściwościach kaszy jaglanej i przekonać się, że zdecydowanie warto ją jeść to zapraszam tutaj. Na blogu znajdziecie również wiele przepisów z wykorzystaniem tej kaszy, a w planach mam ich jeszcze więcej!

Dziś przyszedł czas na jagielnik. Sama nazwa może nie jest jakaś imponująca. Dodatkowo fakt, że masa sporządzona jest z kaszy jaglanej może lekko zniechęcić do testowania. Jednak nic bardziej mylnego! Czy może być coś lepszego niż połączenie kremowej, kokosowej masy, daktyli, bananów i borówek? Pewnie i tak, ale wierzcie mi, że na chwilę obecną nie marzę o niczym innym niż o kolejnym kawałku tego ciasta!

jagielnik z borowkami

Sami musicie przyznać, że ten jagielnik wcale nie wygląda na „zdrowe ciasto”. Mnie przynajmniej kojarzy się bardziej z sernikiem z cukierni albo jakimś ciastem ze śmietanową/ maślaną masą. A tu niespodzianka! Zdrowe, o dziwo bardzo szybkie w przygotowaniu i do tego do wykonania bez pieczenia. Jedyny minus to fakt, że trzeba się powstrzymać przez całą noc przed skosztowanie, by masa dobrze stężała 🙂

Kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie
Składniki:

Spód:
1 szklanka daktyli
0,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 duży, dojrzały banan

Masa:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka dowolnego mleka lub wody
1 szklanka wody
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
5 łyżek wiórków kokosowych
4-5 łyżek dowolnego słodzidła (u mnie ksylitol)

Dodatki:
około 200g borówek amerykańskich

Przygotowanie:
1. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
2. Zmiel płatki owsiane, dodaj kakao i olej kokosowy.
3. Do płatków dodaj odsączone z wody daktyle i wszystkie dokładnie zmiksuj blenderem.
4. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Boki posmaruj delikatnie olejem kokosowym. Masę daktylową rozłóż równomiernie na spodzie. Jeśli będzie się kleić zmocz dłonie zimną wodą.
5. Włóż tortownicę z daktylowym spodem na około 10 minut do lodówki.

6. Wsyp kaszę jaglaną do garnka, a następnie zalej wodą i mlekiem (po 1 szklance). Gotuj około 20 minut na małym ogniu, dopóki kasza nie wchłonie płynów.
7. Dodaj olej kokosowy i cukier trzcinowy (lub inny dowolny słodzik) i wiórki kokosowe.
8. Do wystudzonej masy z kaszy dodaj gęstą część mleczka kokosowego.
9. Całość zblenduj na jednolitą masę.

10. Wyciągnij tortownicę i ułóż na dnie plasterki banana.
11. Następnie nałóż masę z kaszy.
12. Całość przyozdób borówkami i włóż na noc do lodówki.

Kokosowy jagielnik to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Trzeba jednak pamiętać, by ściśle trzymać się proporcji składników, by deser miał odpowiednia konsystencję. Kluczową rolę odgrywa tutaj mleczko kokosowe, które musi mieć stałą konsystencję. Warto pamiętać też o odpowiednio długim schłodzeniu mleczka, by miało czas rozdzielić się na twardą masę i wodę kokosową.

Zachęcam gorąco do odebrania darmowych ebooków:

– top 10 przepisów na blogu -> link tutaj
– zdrowe śniadania na słodko -> link tutaj

fit słodycze ebook

jagielnik z borowkami

Mam nadzieję, że przekonałam Was do wypróbowania przepisu! Zdecydowanie warto 🙂

A może masz ochotę na jeszcze inne desery z wykorzystaniem kaszy jaglanej? Koniecznie spróbuj tych propozycji:
deser a’la Monte

deser monte z kaszy jaglanej

migdałowy jagielnik z musem malinowym
tarta z jaglanym kremem
jaglany deser z owocami
owsiane babeczki z kremem jaglanym i truskawkami

babeczki z jaglanym kremem

zapiekana kasza jaglana z jabłkami i cynamonem

Smacznego!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...