Dawno nie było żadnego prostego deseru do przygotowania w pucharku, więc dziś nadeszła na niego kolej. Nazwałam to deserem, ale tak naprawdę ten przepis możesz równie dobrze wykorzystać jako śniadanie na słodko, drugie śniadanie lub słodką przekąskę. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Ja sama zdecydowanie wolę śniadania na słodko, więc u mnie takie danie by się fajnie sprawdziło. Jestem pewna, że pewnie też znajdziesz pomysł na ten kokosowy deser z karmelem.

Kokosowy deser z karmelem (4 porcje)
Składniki na masę:
100g ryżu (suchy produkt)
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki dowolnego płynnego słodzidła (np. syropu klonowego)
0,5 szklanki wody lub mleka

Składniki na karmel:
1 szklanka suszonych daktyli
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki orzechów ziemnych niesolonych + trochę do posypania

Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
3. Ugotowany ryż zblenduj razem z wiórkami kokosowymi, olejem kokosowym, płynnym słodzidłem i wodą lub mlekiem. Na koniec dodaj sól. Gdy masa będzie jednolita i gładka ostaw ją do ostygnięcia.
4. Namoczone daktyle odlej z wody. W wysokim naczyniu zblenduj daktyle, orzeszki ziemne i wodę.
5. Do pucharków wykładaj naprzemiennie karmel i masę kokosową. Górę posyp orzeszkami ziemnymi.

Chcąc dodatkowo pokręcić kokosowy smak możesz użyć mleczka kokosowego i na nim ugotować ryż. Nie jest to jednak warunek konieczny, bo same wiórki i olej kokosowy dają mocno kokosowy posmak.

Kokosowy deser z karmelem to nie jedyna propozycja na zdrowe słodycze o smaku kokosa. Koniecznie sprawdź jeszcze inne przepisy z bloga:
Daktylowo-kokosowe wafle

babeczki z musem kokosowym

kokosowo-daktylowe wafle (wegańskie)
babeczki bez pieczenia z orzechami nerkowca i kokosem (wegańskie)
babeczki z kokosowym musem i granatem (wegańskie)
dwuskładnikowe wegańskie a’la kokosanki
kokosowy deser z dżemem chia (wegański)
kokosowe owsiane placuszki z borówkami
kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie (wegański)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz