Parę dni temu podzieliłam się z Wami wegańskim przepisem ma mus czekoladowy z wiśniami. Powstał on specjalnie z okazji Walentynek. Jeśli jeszcze nie widzieliście tego przepisu, a brak Wam pomysłów na pyszny deser to koniecznie przetestujcie tę słodkość. W dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami moim pomysłem na wegański jogurtowiec mango z morelami i kokosem. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a taki pyszny! Jeśli wybierasz się na jakąś imprezę i nie wiesz jeszcze jakie ciasto zrobić to zdecydowanie polecam Ci ten jogurtowiec. Ciasto pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczne!

Jogurtowiec mango z morelami (średnica 18cm)
Składniki spód:
3/4 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki suszonych moreli
ok. 4 łyżek wody

Składniki na masę mango:
ok. 400g jogurtu roślinnego (użyłam sojowego)
1 puszka pulpy mango (450ml)
0,5 szklanki ciepłej wody
6 łyżek nasion chia
8 łyżek dowolnego płynnego słodzidła (np. syropu klonowego)
2 łyżki agaru
ulubione dodatki

Przygotowanie spodu:
1. Morele zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
2. Płatki owsiane zmiel z wiórkami za pomocą robota kuchennego lub blendera.
3. Po 10 minutach odlej wodę z moreli i zblenduj je z 4 łyżkami wody.
4. Połącz zmielone morele z suchymi składnikami. Masę wyłóż na spód tortownicy i dobrze dociśnij dłońmi.

Przygotowanie masy mango:
1. Wylej pulpę mango do garnka, dodaj słodzidło i podgrzej.
2. W szklance wymieszaj ciepłą wodę z agarem.
3. Do mango wsyp nasiona chia, a następnie dodaj wodę z agarem.
4. Gotuj masę na małym ogniu przez około 10 minut co jakiś mieszając.
5. Po upływie tego czasu wyłącz ogień i odczekaj około 5 minut. Następnie dodaj jogurt roślinny i całość dobrze wymieszaj.
6. Sprawdź, czy masa jest odpowiednio słodka. W razie potrzeby dodaj więcej słodzidła. Gdy słodycz jest odpowiednia wylej masę mango na dno tortownicy.
7. Ciasto możesz zostawić na blacie w kuchni lub schować do lodówki. Odczekaj około 2 godzin lub całą noc, by masa dobrze się zsiadła.
8. Górę ciasta możesz udekorować ulubionymi owocami lub wiórkami kokosowymi.

Jeśli nie masz puszki z pulpą z mango możesz użyć również świeżego mango i po obraniu zmiksować owoc na gładką masę. By otrzymać 450 ml pulpy potrzebnych będzie parę sztuk dojrzałego mango.

Morele użyte w spodzie możesz zamienić na suszone daktyle lub inne dowolne suszone owoce, które nadadzą spodowi delikatniej słodyczy. Chcąc uzyskać wersję bezglutenową zamień płatki owsiane na jaglane lub wybierz bezglutenową wersję płatków owianych.

Jogurtowiec mango i inne ciasta bez pieczenia to niezaprzeczalne hity! Są zbawieniem nie tylko latem, ale również wtedy, gdy nie mamy zbytniego talentu do pieczenia lub gdy szukamy przepisu na coś stosunkowo szybkiego. Może zainteresuje Cię ten darmowy mini ebook z najpopularniejszymi przepisami z bloga na pyszne ciasta bez pieczenia? Wystarczy, że podasz adres email, na który mam Ci wysłać ten ebook i gotowe!

Jeśli szukasz jeszcze więcej przepisów to z pewnością spodoba Ci się mój najnowszy ebook, w którym znajdziesz 10 autorskich i zupełnie nowych przepisów na „Zdrowe ciasta bez pieczenia„. Więcej informacji na jego temat znajdziecie na tej stronie. Wystarczy kliknąć w przycisk poniżej i dowiecie się wszystkiego. W razie jak pojawią się jeszcze jakieś pytania zachęcam do kontaktu bezpośrednio ze mną poprzez maila lub wiadomość na Facebooku.

Chcę dowiedzieć się więcej

zdrowe ciasta bez pieczenia

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...