Ostatnio miałam wenę raczej na ciasta, ale już wracam do bardziej szybkich przepisów. Dawno nie było nic na śniadanie, więc tym razem postanowiłam przedstawić Wam ciekawą propozycję na rozpoczęcie dnia. Jogurtowe placuszki bez dodatku jajek smakują jeszcze lepiej na następny dzień.  Bez obaw możecie je zrobić wieczorem i zjeść rano następnego dnia.

W moim przepisie pominęłam jajka, a zastąpiłam je nasionami chia. Można też użyć świeżo zmielonego siemienia lnianego wymieszanego w dokładnie takich samych proporcjach jak w przypadku nasion chia. Oczywiście można też użyć jajek (w tym przypadku 2). Wybór należy do Ciebie. Sama planowałam użycie jajek, ale jednak wolałam je wykorzystać do sałatki, a nie chciało mi się już iść wieczorem do sklepu 😉

Jogurtowe placuszki śniadaniowe (ok. 12 sztuk)
Składniki:
120g jogurtu greckiego
8 łyżek płatków owsianych górskich (ok. 80g)
3 łyżki nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego
6 łyżek gorącej wody
4 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
1,5 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
odrobina oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:
1. Zalej nasiona chia lub siemię lniane wodą i wymieszaj. Odstaw do napęcznienia.
2. Płatki owsiane zmiel do uzyskania konsystencji mąki.
3. Do zmielonych płatków wsyp ksylitol i proszek do pieczenia.
4. Wymieszaj jogurt naturalny z mlekiem i suchymi składnikami.
5. Dodaj do ciasta napęczniałe nasiona chia i całość wymieszaj. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę mleka/wody.
6. Smaż obustronnie na oleju kokosowym po parę minut na stronę. Do przerzucania na drugą stronę użyj drewnianej łopatki najlepiej delikatnie pokropionej chłodną wodą. W tej sposób placuszki obrócą się na drugą stronę bez problemu.

Jogurtowe placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podać je z jakimś dodatkiem w postaci odrobiny jogurtu, sosu czekoladowego lub owoców. W moim przypadku była to łyżka jogurtu naturalnego, granat i troszkę gorzkiej czekolady startej na mini tarce. Humor z rana po takim śniadaniu od razu jest lepszy, a i nastawienie ogólne do dnia też ulega poprawie. Zresztą sami spróbujcie! 😉

W moim wykonaniu wyszły całkiem spore, więc 4 w zupełności wystarczyły mi na śniadanie. Jogurtowe placuszki są jednak dość lekkie, więc można je zjeść również na drugie śniadanie lub potraktować jako przekąskę w pracy, czy na uczelni.

Zachęcam do zapisu na newsletter (po prawej stronie w panelu bocznym). Od razu po zapisie dostaniesz darmowy ebook z dziesięcioma najpopularniejszymi przepisami z bloga. Każdy z deserów został wzbogacony o tabelkę z wartościami odżywczymi i kaloriami. Coś specjalnie dla osób, które zwracają na to baczną uwagę.

Zdrowe desery

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...