Wraz z wrześniem nadszedł czas na jesienne, rozgrzewające klimaty w kuchni. Ostatni przepis na aromatyczną jaglankę ze śliwkami niesamowicie przypadł Wam do gustu. Bardzo mnie to cieszy i przychodzę do Was z kolejną jesiennym przysmakiem. Tym razem proponuję przepis na jesienne muffiny z jabłkiem, marchewką i bananem. Oczywiście to deser bez dodatku białego cukru, wegański, zdrowy i niesamowicie pyszny!

Jesienne muffiny- jabłko, marchew i banan (wegańskie)
Składniki (12 muffin):
2 bardzo dojrzałe banany
2 jabłka średniej wielkości
2 średnie marchewki
1,5 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego dowolnego)
1 pełna łyżeczka cynamonu
1 spora łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:
1. Umyte jabłka obierz ze skórki i pozbaw nasion.
2 Marchew obierz ze skórki.
3. Marchewki i jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
4. Obrane banany rozgnieć przy pomocy widelca.
5. W misce wymieszaj mąkę i cynamon.
6. Następnie dodaj owoce i marchewkę, masło orzechowe oraz olej kokosowy.
7. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do silikonowych foremek lub papilotek.
8. Muffiny piecz przez około 40 minut w temperaturze 190 do suchego patyczka.
9. Podawaj posypane cynamonem lub z masłem orzechowym.

Jeśli nie przepadasz na masłem orzechowym to możesz je pominąć. Jednak dodaje ono fajnego smaku i struktury (w przypadku wyboru masła z kawałkami orzechów). Masło orzechowe możesz zamienić również na posiekane, ulubione orzechy.

Dla podkręcenia aromatycznego zapachu możesz dodać jeszcze odrobinę sypkiego imbiru. Uważaj jednak, by nie przesadzić, bo całkiem zdominuje on smak muffinek.

Chcesz więcej przepisów niż ten na jesienne muffiny? Sprawdź koniecznie te propozycje, które znajdziesz na blogu:

zielone muffiny na słodko

owocowe babeczki śniadaniowe
babeczki orzechowe
mufiny dyniowe

zielony muffiny ze szpinakiem (wegańskie)
śniadaniowe muffiny z owsianki i truskawek (wegańskie, bezglutenowe)
orzechowe muffiny z delikatnym kremem i granatem
dyniowe muffiny z musem daktylowym
proste muffiny bananowe z polewą czekoladową (wegańskie)
cukiniowe muffinki z borówkami (wegańskie)

Jak sami widzicie przepisów jest całkiem sporo. Oprócz tego na jesienne muffiny znajdziecie na blogu wiele innych propozycji na pyszne i zdrowe muffiny. Jeśli jednak potrzebujecie więcej inspiracji i chcecie przepisy w wygodnej formie ebooka, wraz z obliczonymi wartościami kalorycznymi i propozycjami zamienników niektórych produktów to z pewnością zainteresuje Was ten ebook:

Chcę dowiedzieć się więcej

zdrowe muffiny ebook

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl