O tym, że świeże warzywa i owoce warto mrozić nie muszę chyba nikogo przekonywać. W mojej kuchni to świetny sposób na przechowanie produktów szczególnie, jeśli chce przygotować coś na szybko, a nie mam ochoty lub możliwości wyjść do sklepu. To również świetna opcja, gdy kupimy zbyt dużo lub nie zdążymy wykorzystać żywności. Żeby uchronić warzywa lub owoce przed wyrzuceniem warto wcześniej je zamrozić i za jakiś czas cieszyć się ich pysznym smakiem.

Wiedzieliście jednak, że pewne produkty smakują lepiej po zamrożeniu? Niektóre pewnie nie będą dla Was zaskoczeniem! Świetna propozycja szczególnie, że zbliżają się ciepłe dni i każda ochłoda będzie mile widziana! 🙂

  • banany– moje odkrycie sprzed paru tygodni. W tym roku zdecydowanie postawię na lody domowej roboty na bazie bananów. Nawet dziecko poradzi sobie z ich przygotowaniem, a są pyszne w smaku, kremowe i bez dodatku cukru. Banany wystarczy obrać i pokroić w plasterki, a następnie włożyć do pojemnika i zamrozić na parę godzin (2-3 wystarczy). Po wyciągnięciu z zamrażalnika odstawić na jakieś 10 minut, żeby banany troszkę zmiękły i dały się łatwo zblendować.
  • awokado– potnij awokado w paski i włóż do zamrażarki na parę godzin. Takie schłodzone awokado świetnie smakuje jako dodatek do kolorowej kanapki lub guacamole. Podobno najlepiej komponuje się z odrobiną sproszkowanego chili na górze. Pyszne, zdrowe i odświeżające!awokado
  • arbuz– czy ktoś wyobraża sobie upalny dzień bez arbuza? Z zamrożonego arbuza można zrobić przepyszny sorbet- idealny dla osób dbających o linię lub unikających nabiału. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do lemoniady albo koktajlu.
    arbuz
  • granat– podobno zamrożone kawałki granatu świetnie smakują w połączeniu z jogurtem i ciastami. Muszę koniecznie wypróbować tego lata!
  • maliny, truskawki, borówki– piękny dodatek do wody! Tym razem również przydadzą się pojemniki na lód. Wcześniej umyte owoce włóż pojedynczo (truskawki pokrój w mniejsze kawałki) do kostek na lód. Następnie zalej wodą i ostrożnie wstaw do zamrażarki. Po paru godzinach gotowe są takie śliczne i apetyczne dodatki! Kto im się oprze? 🙂

a

  • kawa– szczególnie mile widziana podczas letnich popołudni, gdy nie do końca mamy ochotę na picie gorącego napoju. Warto pomyśleć o tym parę godzin wcześniej i przygotować kawę bez mleka. Po lekkim ostudzeniu wlać napój do tradycyjnego pojemnika na lód. W ten sposób po paru godzinach możemy wykorzystać te kawowe kostki i cieszyć się pyszną, mrożoną kawą!
  • mango– pokrojone w kostkę mango jest świetnym dodatkiem do deserów lub jogurtów. Zresztą sprawdźcie sami!
    mango

Macie jakieś ulubione i sprawdzone  produkty, które mrozicie i wykorzystujecie w upalne dni? Chętnie poznam Wasze propozycje! Gorące dni zbliżają się wielkimi krokami! 🙂

Pozdrawiam
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...