Szaro, deszczowo i ponuro. Coraz więcej drzew pozbawione jest liści, temperatura obniża się i zaczynamy powoli odczuwać brak słońca. Wystarczy parę dni takich jak te i człowiekowi od razu wszystkiego się odechciewa. Najczęściej w takich momentach złapie nas jeszcze jakiś wirus i przeziębienie gotowe!

Niestety nie ma sprawdzonych sposobów, które pozwolą nam w 100% uniknąć przeziębienia. Żadna szczepionka nam tego nie zagwarantuje, a tym bardziej żadne tabletki, które dodatkowo obciążają wątrobę. Jednak można dokonać paru drobnych zmian, które wzmocnią naszą odporność i wspomogą walkę organizmu z potencjalnymi bakteriami.

  • mięta– picie naparu z mięty pieprzowej pomoże zwalczyć nawet lekki ból gardła i kaszel. Jeśli do ciepłej (nie gorącej!) herbaty dodasz troszkę miodu załagodzi on dodatkowo ból gardła.
    herbata miętowa
  • cebula– może to i niezbyt przyjemny sposób na walkę z chorobą, ale nie można odmówić naszym babciom mądrości. Sporządzały one syrop z cebuli, który miał właściwości bakteriobójcze i skutecznie pomagał zwalczać przeziębienia i inne infekcje.
  • miód– miód znany jest powszechnie z wielu różnych właściwości (więcej informacji znajdziesz tutaj). Jedną z nich jest wzmacnianie systemu odpornościowego naszego organizmu. Miód można dodać również do herbaty z plasterkiem cytryny. Dzięki temu pozbędziesz się kaszlu i drapania w gardle.
  • czosnek– podobnie jak miód czosnek świetnie sprawdza się we wspomaganiu układu immunologicznego. Dodatkowo ma również właściwości antybakteryjne (tutaj więcej informacji) i może być spożywany zarówno prewencyjnie jak i w czasie przeziębienia.

czosnek

  • kasza jaglana– królowa kasz znana jest z działania antywirusowego i przeciwgrzybicznego. Warto wiedzieć, że zmniejsza ona również stan zapalny śluzówki i osusza nadmiar wydzieliny, dzięki czemu błyskawicznie pozbędziemy się kataru i kaszlu.
  • witamina C– spożywanie zwiększonej dawki witaminy C w przypadku zaobserwowania pierwszych objawów przeziębienia może spowodować, że pokonamy bakterie i nie damy się chorobie. Duże jej ilości znajdziemy w dzikiej róży, paprykach, czarnych lub czerwonych porzeczkach, czy natce pietruszki.

papryka

  • imbir– ma działanie silnie przeciwzapalne, antybakteryjne i bakteriobójcze. Świetnie sprawdza się szczególnie w początkowej fazie przeziębienia, gdy zaczynamy się czuć gorzej. Jeśli chcemy dać imbirowi szansę wybronienia nas z choroby najlepiej spożywać napar z imbiru. Do sporządzenia takiego naparu będzie potrzebny starty imbir (kłącze około 8cm) i gorąca woda. Po starciu imbiru ściskamy go w dłoni, by puścił troszkę soku, a następnie zalewamy około litrem gorącej wody i od razu przykrywamy (lub zamykamy w słoiku). Po około 4 godzinach pozbywamy się imbiru, a napar pijemy co 2-3 godzin. Do kubka nalewamy 1/4 naparu i dolewamy gorącej wody.

Im więcej z tych metod zastosujesz tym większa szansa na to, że uda Ci się pokonać chorobę. Wdrożenie pewnych nawyków na stałe pomoże wzmocnić odporność i przeciwdziałać przeziębieniom na dłuższą metę.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam gorąco!
a podpis

 

Follow

zBLOGowani.pl

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...