Po sukcesie jaglanych muffinek bananowych od jakiegoś czasu przymierzam się już do wykorzystania płatków jaglanych w jakimś śniadaniowym przepisie na ciepło. Planowałam co prawda przygotowanie naleśników, ale podczas mieszania składników stwierdziłam, że konsystencja ciasta będzie bardziej odpowiednia do placuszków. Po chwili zastanowienia pozmieniałam lekko proporcje i zdecydowałam się na jaglane placuszki.

W zeszłym tygodniu dość niespodziewanie zdecydowałam się na zakup paczuszki maku, co nawet samą mnie zdziwiło. Dlaczego? Głównym i najważniejszym powodem jest fakt, że ja po prostu nie znoszę maku! Mimo mojej ogromnej słabości do tradycyjnych polskich ciast makowiec zawsze omijam szerokim łukiem. A szkoda, bo mak ma na prawdę wiele dobrych właściwości i zdecydowanie warto go raz na jakiś czas włączyć do swojej diety.

Mak i jego właściwości:
– mak jest bogaty w witaminy z grupy B
– jest również dobrym źródłem minerałów takich jak wapń, żelazo oraz miedź
– zawiera również spore ilości błonnika, dlatego należy spożywać go w umiarkowanych ilościach
– mimo sporej kaloryczności (około 480 kcal/100g) warto jest wdrożyć go do swojej codziennej diety
– mak zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe
– Uwaga! Mak może uczulać

Nawet dla osób nie lubiących makowca ilość maku w takich placuszkach nie powinna przeszkadzać. Tak jak pisałam wcześniej sama nie należę delikatnie mówiąc do wielbicieli maku, jednak w takim śniadaniu nie jest on mocno wyczuwalny.

Jaglane placuszki z makiem (15 średnich sztuk)
Składniki:
1 szklanka płatków jaglanych
2/3 szklanki wody (najlepiej wrzątku lub gorącej)
2 jajka
2 łyżki ksylitolu lub innego dowolnego słodzidła
2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub innej
2 łyżki niebieskiego maku
odrobina oleju kokosowego do smażenia
ulubione dodatki

Przygotowanie:
1. Płatki jaglane przesyp do miski lub garnuszka i zalej 2/3 szklanki gorącej wody lub wrzątku. Odstaw na dosłownie parę minut, żeby woda zdążyła się wchłonąć.
2. Do napęczniałych płatków dodaj jajka, ksylitol, mąkę i mak. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Wykładaj łyżką masę na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju kokosowego. Jedna łyżka powinna wystarczyć na jeden placuszek.
4. Smaż obustronnie do uzyskania lekko złocistego koloru.
5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Placuszki smakują bardzo dobrze z dodatkiem jogurtu naturalnego i posypane delikatnie makiem. Dla wielbicieli bardziej słodkich placuszków polecam polanie ich odrobiną miodu lub podanie ze świeżymi owocami.

W przepisie użyłam mąki pełnoziarnistej jednak można zamienić go na inny dowolny odpowiednik mąki. Najlepiej się sprawdzi mąka owsiana, a więc zmielone płatki owsiane lub w wersji bezglutenowej mąka jaglana lub kokosowa. Więcej propozycji znajdziesz w tym wpisie (klik).

Jaglane placuszki z makiem to dopiero początek. Szukasz innych propozycji na placuszki śniadaniowe? Sprawdź koniecznie te przepisy! Z pewnością znajdziesz coś dla siebie 😉
czekoladowe placuszki z kaszy manny

placuszki z kaszy manny

pyszne placuszki bananowe
placuszki z batatów
dyniowe placuszki z karmelizowaną brzoskwinią
placuszki dyniowe
kokosowe owsiane placuszki z borówkami
placuszki owsiano-amarantusowe
jabłkowe placuszki bez mąki
placuszki jabłkowe

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...