Ostatnio rzadko piszę- sorry! Mam nadzieję, że mimo wszystko tu zaglądacie i czerpiecie inspiracje do zdrowego stylu życia i testujecie opublikowane wcześniej przepisy. Okres wakacyjny to czas pięknej pogody i grzechem byłoby z tego nie korzystać! Dlatego jeśli tylko pojawia się słońce wybieramy się gdzieś na zewnątrz, by cieszyć się z ciepłych dni. Od razu po pracy zamykamy laptopy i wybieramy się na długie spacery po lesie, chodzimy po górach lub spędzamy czas w inny aktywny sposób. Po powrocie czasu zaczyna brakować, a zmęczenie powoli również daje się we znaki.

Jednak teraz spędziliśmy parę dni w domu z powodu burz i udało mi się przygotować parę pyszności! Mam nadzieję, że słodkości przypadną Wam do gustu i znajdziecie chwilkę na ich wypróbowanie. Wiele osób pisze w komentarzach, że chętnie skosztowałoby przedstawianych przeze mnie słodyczy, ale nie bardzo chce im się je przygotowywać. Chciałam podkreślić, że większość publikowanych przeze mnie na blogu przepisów jest na prawdę prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli coś wymaga większego nakładu pracy lub czasu to piszę o tym w poście.

Wiem, że czasem ciężko przełamać się mając do wyboru sięgnięcie do kuchennej szafki po sklepowe ciastka lub samodzielnie ich wykonanie. Wiadomo, że nakład pracy i czasu będzie nieporównywalnie większy. Temu nie przeczę. Ciężko jest porównać minutę do 30 i wmawiać, że pół godziny to zdecydowanie mniej czasu. Jednak! Serdecznie zachęcam do wypróbowania chociaż jednego przepisu. Czas, który poświęcicie na samodzielne przygotowanie produktu to jedyna inwestycja z Waszej strony. Po drugiej stronie szali mamy satysfakcję z wykonanego zadania, pyszny smak i co najważniejsze zdrowie. Myślę, że gra warta jest świeczki. A z pewnością warto przynajmniej raz spróbować i przekonać się na własnej skórze, że upieczenie ciastek, czy innych słodyczy wcale nie jest takie trudne. Może z czasem sami zobaczycie, że to polubiliście i już nie wrócicie dobrowolnie do sklepowych słodkości.

Jaglane ciastka z żurawiną (około 30 sztuk)
Składniki:
2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzika
1/3 szklanki mleka
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik na temperaturę 180°C.
2. Wymieszaj w misce suche składniki.
3. Następnie dodaj mleko, olej kokosowy, jajko i żurawinę. Całość wymieszaj.
4. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj odrobinę mleka.
5. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wyłóż łyżką ciastka zachowując odstępy.
6. Piecz około 15 minut (termoobieg). Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw ciasteczka do ostygnięcia.

Ze względu na wykorzystanie mąki jaglanej ciastka nie zawierają glutenu. Dzięki niej mają również troszkę inny smak, który ciężko mi opisać. Myślę, że osoby, które nie zwracają uwagi na zawartość glutenu w diecie mogą spokojnie wykorzystać mieszankę innych mąk (pełnoziarnista + jaglana) do tego wypieku.

Czas przygotowania ciasta to mniej więcej czas nagrzania się piekarnika. To tylko kwestia połączenia składników i wyłożenia ciasteczek na blachę. Dlatego też trudność wykonania jest raczej niska. Bez problemu każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Do czego zresztą gorąco zachęcam! 🙂

Smacznego!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...