Jeśli tylko śledzicie bloga od jakiegoś czasu to już z pewnością wiecie, że po prostu kocham kaszę jaglaną w deserach. Jest ona nie tylko uniwersalną kaszą, która świetnie sprawdzi się w zdrowych deserach, ale ma również całe mnóstwo wartości odżywczych (więcej informacji na ten temat przeczytasz tutaj). Do jaglanej od dawna mam sporą słabość i jem ją na tyle regularnie, że przestałam nawet czuć jej specyficzny, lekko gorzkawy posmak. Na blogu znajdziesz wiele przepisów z kaszy jaglanej, jednak teraz przyszedł czas na zupełną nowość. Do tej pory nie robiłam jeszcze ciasteczek z jaglaną w roli głównej. Ciekawi przepisu? Zapraszam na jaglane ciastka kokosowe z kakao!

Jaglane ciastka kokosowe z kakao (20 sporych sztuk)
Składniki:
200g suchej kaszy jaglanej
3/4 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki daktyli
2 łyżki kakao bez dodatku cukru
4 łyżki dowolnego słodzidła
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie:
1. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu*.
2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie odlej wodę, a daktyle zblenduj na mus.
3. W wysokim naczyniu zblenduj ugotowaną kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, słodzidło, kakao i olej kokosowy. Na koniec dodaj jeszcze mus daktylowy.
4. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj kuleczki z ciasta, a następnie je płaszcz, by uzyskać kształt ciastek. Polecam formowanie kulek wilgotnymi dłońmi lub użycie gałkownicy do lodów.
6. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym na 180 przez około 17 minut (góra-dół).
7. Po upływie tego czasu wyciągnij ciasteczka z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu konsystencja będzie bardziej zwarta.
8. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać ciastka wiórkami kokosowymi.

*Aby pozbyć się goryczki przed gotowanie przepłucz kaszę pod bieżącą wodą do momentu aż woda będzie zupełnie przezroczysta

Jaglane ciastka kokosowe to przepyszny pomysł na przemycenie kaszy jaglanej w deserze. Smak kaszy nie jest wyczuwalny mimo, że jest ona głównym składnikiem tych ciastek.

Do przygotowania tego przepisu polecam nawet troszkę rozgotować kaszę, żeby się łatwiej ją blendowało. Jeśli lubisz ciastka z dodatkami to polecam Ci wkrojenie kawałków gorzkiej czekolady, rodzynek lub orzechów do masy. Pamiętaj jednak, by odpowiednio zmniejszyć ilość użytych daktyli, by ciastka nie były zbyt słodkie.

Jaglane ciastka kokosowe to jedna z propozycji na pyszne i zdrowe ciastka, które możesz przygotować w domu w parę chwil. Sama jestem miłośniczką ciasteczek wszelkiego rodzaju (szczególnie tych owsianych!) i bardzo chętnie przygotowuję je samodzielnie. Te z kaszy jaglanej sprawdzają się świetnie, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz przesadzić z ilością. Są bardzo sycące, a zjedzenie jednej, czy dwóch sztuk zaspokoi Twoją chęć na słodkie.

Jeśli szukasz jeszcze innych przepisów na zdrowe ciasteczka to sprawdź koniecznie te przepisy:

ciasteczka owsiane

orzechowe ciastka z kakao

orzechowe ciastka owsiane

ciastka z galaretką

ciasteczka z jabłkiem, cynamonem i orzechami (wegańskie)
orzechowe ciastka z kakao (wegańskie)
mocno orzechowe ciastka owsiane z bananem (wegańskie)
owsiane ciastka z nadzieniem kokosowym (wegańskie)
ciastka z domową galaretką i polewą czekoladową (wegańskie)
chrupiące ciastka amarantusowe (bezglutenowe)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl