Po ostatnim wpisie poświęconym wymianie książkowej (sprawdź tutaj) postanowiłam wrócić do Was z kolejnym pysznym przepisem. Tym razem zapraszam Was na słodkie muffinki z dodatkiem jabłek. Idealny przepis na jesienne popołudnie, szczególnie takie nieprzyjemne jak dziś.

Jesień, szczególnie ta deszczowa, nie należy do moich ulubionych pór roku. Co prawda lubię czytać książki popijając gorącą herbatę, jednak ponure poranki to zdecydowanie nie dla mnie. Jednym z moich sposób na poprawę humoru o tej porze roku jest gotowanie i pieczenie. No i oczywiście jedzenie tych pyszności 😉 Jeśli szukacie innych opcji, by poprawić sobie nastrój zachęcam do spojrzenia na mój zeszłoroczny wpis o jesiennej chandrze i sposobach jak sobie z nią poradzić.

Jabłkowe muffiny (około 15 sztuk)
Składniki:
250g mąki pełnoziarnistej
0,5 kg nieobranych jabłek (4 średnie sztuki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
0,5 łyżeczki soli
7 łyżek ksylitolu lub innego dowolnego słodzika*
2 jajka
6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
mus z 3 jabłek (podgrzej jabłka i następnie zblenduj je na jednolitą masę)
1 małe jabłko do dekoracji

Przygotowanie:
1. Obierz 0,5 kilo jabłek i zetrzyj je na tarce.
2. Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól)
3. Do suchych składników dodaj starte jabłka, olej kokosowy, jajka i ksylitol.
4. Po wymieszaniu wszystkich składników nałóż masę do papilotek lub silikonowych foremek do połowy wysokości.
5. Następnie nałóż łyżeczkę musu i przykryj masą muffinkową.
6. Na górę połóż dwa cienko pokrojone plasterki jabłka, a następnie posyp delikatnie cynamonem.
7. Piecz 35 minut w temperaturze 200°C (góra-dół).
8. Przed podaniem ostudzone muffinki posyp odrobiną cukru pudru.

* jeśli lubisz bardzo słodkie babeczki to dodaj więcej ksylitolu

muffinki jabłkowe

Do tego przepisu nadaje się praktycznie każdy rodzaj jabłek. Moim faworytem są zdecydowanie Ligole. Jednak jeśli lubicie inne odmiany jabłek to z pewnością będą one również świetnie pasować. Należy tylko pamiętać, że plasterki na górze powinny być stosunkowo cienkie.

Ten przepis brał udział w konkursie na desery z jabłkami w roli głównej. Długo zastanawiałam się, na co się zdecydować. Jabłka są w Polsce bardzo popularnym i lubianym produktem, więc wcale nie jest tak łatwo wymyślić coś kreatywnego. Jednak po dłuższym zastanowieniu zdecydowałam się właśnie na muffiny. Są dość szybkie w przygotowaniu i można je zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Po paru dniach od wysłania zgłoszenia okazało się, że ten wybór był strzałem w dziesiątkę. Muffinki jabłkowe zostały wyróżnione w konkursie organizowanym przez Kukułeczki! Z pewnością niedługo będę testować przepisy z tej nowo wygranej książki poświęconej przepisom z jabłkami w roli głównej 🙂

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę smacznego!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...