Dawno nie było nic śniadaniowego. Tym razem nie będą to placuszki, ale w dalszym ciągu coś na ciepło. Zimą preferuję śniadania na ciepło, żeby rozgrzać się i przygotować do wyjścia na zewnątrz. Tym razem proponuję gryczankę z bananem i wiórkami kokosowymi.

Każdy z nas co najmniej słyszał o kaszy gryczanej. Ma ona dość charakterystyczny smak i niekoniecznie jest lubiana przez wszystkich. Teraz Was zaskoczę- moją propozycją na słodkie śniadanie jest właśnie kasza gryczana! Ale nie taka standardowa, palona o specyficznym smaku, ale taka nieprażona.

Jeśli nie brzmi to dla Was jak szczyt marzeń nie przejmujcie się. Ja też byłam bardzo sceptyczna na początku do tego „wynalazku”. Dopiero z czasem przekonałam się do gryczanki i gdy nie mam ochoty na owsiankę (co zdarza się co prawda bardzo rzadko) sięgam w tygodniu po coś równie szybkiego w przygotowaniu.

Dlaczego warto sięgnąć po kaszę gryczaną niepaloną?
– zawiera spore ilości białka przyswajalnego przez nasz organizm podobnie jak biało z warzyw strączkowych
– jest bogata w aminokwasy (lizynę i tryptofan)
– nie zawiera glutenu
– nie zakwasza organizmu
– zawiera duże ilości błonnika
– bogata w witaminy B1, B2, P i PP
– zawiera szeroki wachlarz minerałów- wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo i inne
– kasza palona traci część witamin w wyniku podgrzewania, dlatego warto sięgać po nieprażoną alternatywę tej kaszy
– dodatkowo właściwości przeciwutleniające zmniejszają się w wyniki prażenia kaszy

Jak wygląda w praktyce śniadanie na słodko z udziałem kaszy gryczanej?

Gryczanka z bananem i wiórkami kokosowymi (2 porcje)
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
1,5 banana
2 łyżki wiórek kokosowych
łyżka miodu
woda

Przygotowanie:
1. Wieczorem dzień wcześniej zalej kaszę wodą i zostaw na noc.
2. Rano odlej wodę, przepłucz kaszę.
3. Dodaj wszystkie składniki i całość zmiksuj na jednolitą masę.
4. Jeśli jesteś zwolennikiem śniadania na ciepło podgrzej gryczankę.

Gotowe! Szybkie, smaczne i sycące! W zależności od preferencji można dodawać inne ulubione owoce. Ja najczęściej używam banana, który w 100% zabija charakterystyczny smak kaszy gryczanej. Mnie to odpowiada. Natomiast znam osoby, które ten smak uwielbiają i za nic nie chcą go stracić 😉

Jeśli jesteście sceptycznie nastawieni do kaszy gryczanej na słodko to koniecznie musicie się przekonać na własnej skórze, że jest na prawdę smaczna! Jeszcze parę miesięcy wstecz kaszę niepaloną można było dostać głównie na dziale ze zdrową żywnością i w wersji bio/ organicznej. Cena oczywiście była odpowiednio wyższa. Niedawno Biedronka wprowadziła do swojej oferty kaszę niepaloną w atrakcyjnej cenie.

Serdecznie zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl