Jeśli obserwujecie bloga i mój Instagram to wiecie, że moja chwilowa mania na wszelkiego rodzaju śniadaniowe placuszki nadal trwa. Nie chcę być jednak monotematyczna i dlatego zapraszam Was gorąco na słodki przepis z wykorzystaniem jabłek. Nie wiem jak to u Was wygląda, ale dla mnie weekend to świetny czas na eksperymenty i testowanie nowych pomysłów w kuchni. To zazwyczaj dużo luźniejsze dla mnie dni tygodnia i mam więcej czasu i możliwości do przygotowywania różnych pyszności.

Od momentu pierwsze eksperymentu z gryczanymi naleśnikami zaczęłam kombinować z wykorzystaniem kaszy gryczanej jako bazy. Tym razem zastąpiła mi ona mąkę i jajka w poniższym przepisie na muffinki. O tym gdzie można tanio dostać białą kaszę gryczaną oraz dlaczego warto włączyć ją do swojej diety pisałam tutaj.

A teraz zapraszam Was do testowania!

Gryczane muffinki z jabłkami (12 sztuk)
Składniki:
200g kaszy gryczanej niepalonej
1 duży, dojrzały banan lub 2 średnie
2 małe jabłka (u mnie ligole)
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną namocz w wodzie całą noc.  Po tym czasie opłucz ją dokładnie w nowej wodzie i dokładnie odsącz.
2. Obranego ze skórki banana wrzuć w kawałkach do blendera.
3. Do kaszy i banana dodaj olej kokosowy i całość dokładnie zblenduj.
4. Dodaj wszystkie suche składniki- proszek do pieczenia, cynamon oraz kardamon i wszystko wymieszaj.
5. Obrane jabłka pokrój w dość drobną kostkę i dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Masę nakładaj łyżką do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki na 3/4 wysokości.
7. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180°C (góra- dół).

Jabłka można zamienić na dowolne owoce. Świetnie sprawdzają się również gruszki. Pewnie inne owoce też będą pasować, jednak sama jeszcze nie próbowałam wersji na przykład z mrożonymi owocami typu truskawkami lub malinami. Jak już przetestuję to dam Wam znać, czy też wyjdzie smacznie. Dużą atrakcją w tych muffinkach są pokrojone w kostkę kawałki owoców, co w przypadku mrożonych truskawek nie miałoby miejsca. Sprawdzę inne możliwości i napiszę Wam.

Tymczasem gorąco zachęcam do wypróbowania wersji z jabłkiem lub gruszką. Sama jestem ogromną wielbicielką jabłek i zjadam praktycznie codziennie jedną sztukę. Za gruszkami średnio przepadam i raczej muszę mieć ochotę na właśnie ten owoc. Natomiast jabłka są zawsze u mnie mile widziane o każdej porze dnia 😉 Jeśli też je lubicie to przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu!

Szukacie sprawdzonych przepisów na muffinki lub babeczki? Wypróbujcie inne moje propozycje:
muffinki dyniowe z kremem daktylowym i białą polewą
mufiny dyniowe
jabłkowe muffiny
muffiny buraczane z żurawiną
bezglutenowe muffinki z masłem orzechowym
orzechowe babeczki z delikatnym kremem
owsiane babeczki z kremem jaglanym i truskawkami

babeczki z jaglanym kremem

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...