Galette z jabłkami, czyli po prostu tarta. Ale nie taka zwykła, bo troszkę różni się od takiej tradycyjnej tarty. Jak już widzicie po zdjęciu ciasto jest zawinięte na rogach. Dodatkowo galette piecze się bez użycia formy. Jak dla mnie totalnie obłędne, proste w wykonaniu i w połączeniu z sezonowymi owocami po prostu cudownie przepyszne!

Galette z jabłkami i cynamonem (średnica ok. 23cm)
Składniki:
ok. 1,5 szklanki płatków owsianych + odrobina do posypania (lub mąki owsianej)
0,5 szklanki wody
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
6 łyżek dowolnego sypkiego słodzidła (np. ksylitol, erytrol, cukier trzcinowy)
2 spore jabłka
troszkę soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zmiel do uzyskania konsystencji mąki, a następnie dodaj 0,5 łyżeczki cynamonu, 4 łyżki słodzidła i olej kokosowy. Całość wymieszaj dokładnie.
2. Gdy składniki się połączą odstaw ciasto na chwilę, by woda wsiąkła w płatki. Wstaw ciasto do lodówki na około 30 minut.
3. Chwilę przed wyciągnięciem ciasta z lodówki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki oba jabłka, a następnie skrop je sokiem z cytryny.
4. Ciasto połóż na oprószonym zmielonymi płatkami owsianymi blacie, a następnie rozwałkuj.
5. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj na cieście plasterki jabłek zaczynając od zewnątrz. Zostaw parę centymetrów wolnego miejsca z brzegu, żeby można było zawinąć ciasto.
6. Gdy rozłożysz wszystkie plasterki jabłek posyp całość słodzidłem (2 łyżki) i cynamonem (0,5 łyżeczki). Następnie zawiń brzegi ciasta tak, by zachodziły częściowo na jabłka.
7. Piecz w temperaturze 200°C przez około 30-35 minut do momentu zarumienienia ciasta.

Pierwszy raz robiłam taką tartę i muszę powiedzieć, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona z efektu końcowego. Przygotowanie było bardzo proste, bez problemu udało mi się zweganizować przepis podstawowy i całość zupełnie nie była pracochłonna. A efekt wow został zdecydowanie osiągnięty. Galette z jabłkami i innymi sezonowymi owocami z pewnością doczeka się powtórki w mojej kuchni.

Masz w domu sporo jabłek lub śliwek? Sprawdź koniecznie te przepisy na pyszne desery z wykorzystaniem sezonowych owoców:

szybka szarlotka

odwrócone ciasto ze śliwkami

muffinki jabłkowe

racuchy na maślance

szybka szarlotka bez jajek (wegańska)
fasolowe brownie ze śliwkami (wegańskie)
odwrócone ciasto ze śliwkami
muffinki z jabłkami
kukurydziane placuszki z karmelizowanymi śliwkami (wegańskie)
orzechowa szarlotka bez pieczenia (wegańska, bezglutenowa)
jabłkowe racuchy na maślance

Zachęcam serdecznie do wypróbowania przepisów i dzielenia się swoimi dziełami z innymi. Można opublikować zdjęcie na Instagramie, blogowym Facebooku lub poniżej w komentarzu. Jeśli słodycze zbyt szybko znikły i nie udało się zrobić zdjęcia to nic nie szkodzi 😉 Daj koniecznie znać, że przepis został wypróbowany!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...