Już od dawna robię to Rafaello i wszyscy, którzy mieli okazję go spróbować są nim absolutnie zachwyceni. Nie mam pojęcia dlaczego do tej pory nie wrzuciłam przepisu na ten cudowny w smaku i szybki w przygotowaniu deser. Bazą tych fit rafaello jest moja ukochana kasza jaglana. Nie będę się rozpisywać nad jej cudownymi wartościami, ale gorąco zachęcam do zajrzenia do tego wpisu.

Zanim jednak podam Wam przepis na to kokosowe cudeńko zapraszam również do wypróbowania jaglanej wersji innej popularnej słodkości jaką jest Ferrero rocher. Jak wszyscy wiedzą, Ferrero to bardziej orzechowe smaki, a dziś skupimy się ponownie na egzotycznym smaku kokosa.

Fit rafaello z kaszy jaglanej (32 sztuki)
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej (300g)
10 łyżek wiórków kokosowych (plus dodatkowo do obtoczenia)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
7 łyżek dowolnego płynnego słodzidła (np. syropu klonowego, miodu)
32 migdały

Przygotowanie:
1. Zamocz migdały w wodzie i odstaw.
2. Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie lub mleku kokosowym. Uważaj, by nie ugotować kaszy w zbyt dużej ilości płynu, bo kulki mogą nie chcieć się lepić.
3. Gdy kasza się ugotuje, a następnie troszkę ochłodzi dodaj olej kokosowy i słodzidło. Na koniec dodaj jeszcze wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj. By uzyskać bardziej gładką konsystencję można całość zblendować.
4. Obierz skórkę z migdałów i wysyp na talerzyk dodatkowe wiórki kokosowe.
5. Lep kuleczki, następnie włóż do środka migdał i całość obtocz w wiórkach. Powtarzaj do skończenia masy.

Uprzedzając wszelkie obawy kasza ugotowana na wodzie też się świetnie sprawdzi w tym deserze. Chcąc bardziej podkręcić kokosowy smak można użyć mleczka kokosowego, jednak wydaje mi się, że całość jest naprawdę mocno kokosowa nawet gdy kasza będzie gotowana na wodzie. Używając mleczka kokosowego warto pominąć dodanie oleju, żeby całość nie była zbyt tłusta.

Jeśli przeszkadza Ci charakterystyczny posmak kaszy jaglanej to proponuję dokładne wypłukanie kaszy przed gotowaniem. Wystarczy kaszę przesypać na sitko lub durszlak i porządnie opłukać pod chłodną wodą. Kaszę można również wcześniej namoczyć w wodzie na około 30 minut do godziny.

Zaintrygował Cię ten przepis? Zajrzyj koniecznie do moich pozostałych propozycji na zdrowe słodkości z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Poniżej znajdziesz parę ciekawych inspiracji:
tarta z jaglanym kremem- bez pieczenia
zdrowy deser a’la Monte

deser monte z kaszy jaglanej

jaglany deser z owocami
owsiane babeczki z jaglanym kremem i truskawkami

babeczki z jaglanym kremem

zapiekana kasza jaglana z jabłkami i cynamonem
domowe Ferrero Rocher
domowe ferrero
pomysł na zdrowe śniadanie- jaglanka z gorzką czekoladą, nerkowcami i daktylami
migdałowy jagielnik z musem malinowym
jagielnik z malinami
kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...