Już od dawna robię to Rafaello i wszyscy, którzy mieli okazję go spróbować są nim absolutnie zachwyceni. Nie mam pojęcia dlaczego do tej pory nie wrzuciłam przepisu na ten cudowny w smaku i szybki w przygotowaniu deser. Bazą tych fit rafaello jest moja ukochana kasza jaglana. Nie będę się rozpisywać nad jej cudownymi wartościami, ale gorąco zachęcam do zajrzenia do tego wpisu.
Zanim jednak podam Wam przepis na to kokosowe cudeńko zapraszam również do wypróbowania jaglanej wersji innej popularnej słodkości jaką jest Ferrero rocher. Jak wszyscy wiedzą, Ferrero to bardziej orzechowe smaki, a dziś skupimy się ponownie na egzotycznym smaku kokosa.
Fit rafaello z kaszy jaglanej (32 sztuki)
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej (300g)
10 łyżek wiórków kokosowych (plus dodatkowo do obtoczenia)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
7 łyżek dowolnego płynnego słodzidła (np. syropu klonowego, miodu)
32 migdały
Przygotowanie:
1. Zamocz migdały w wodzie i odstaw.
2. Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie lub mleku kokosowym. Uważaj, by nie ugotować kaszy w zbyt dużej ilości płynu, bo kulki mogą nie chcieć się lepić.
3. Gdy kasza się ugotuje, a następnie troszkę ochłodzi dodaj olej kokosowy i słodzidło. Na koniec dodaj jeszcze wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj. By uzyskać bardziej gładką konsystencję można całość zblendować.
4. Obierz skórkę z migdałów i wysyp na talerzyk dodatkowe wiórki kokosowe.
5. Lep kuleczki, następnie włóż do środka migdał i całość obtocz w wiórkach. Powtarzaj do skończenia masy.
Zobacz jak przygotować ten pyszny deser. Tutaj znajdziesz link do mojego kanału na Youtube, gdzie krok po kroku pokażę Ci jak stworzyć te pyszne kuleczki rafaello.
Uprzedzając wszelkie obawy kasza ugotowana na wodzie też się świetnie sprawdzi w tym deserze. Chcąc bardziej podkręcić kokosowy smak można użyć mleczka kokosowego, jednak wydaje mi się, że całość jest naprawdę mocno kokosowa nawet gdy kasza będzie gotowana na wodzie. Używając mleczka kokosowego warto pominąć dodanie oleju, żeby całość nie była zbyt tłusta.
Jeśli przeszkadza Ci charakterystyczny posmak kaszy jaglanej to proponuję dokładne wypłukanie kaszy przed gotowaniem. Wystarczy kaszę przesypać na sitko lub durszlak i porządnie opłukać pod chłodną wodą. Kaszę można również wcześniej namoczyć w wodzie na około 30 minut do godziny.
Zaintrygował Cię ten przepis? Zajrzyj koniecznie do moich pozostałych propozycji na zdrowe słodkości z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Poniżej znajdziesz parę ciekawych inspiracji:
– tarta z jaglanym kremem- bez pieczenia
– zdrowy deser a’la Monte
– jaglany deser z owocami
– owsiane babeczki z jaglanym kremem i truskawkami
– zapiekana kasza jaglana z jabłkami i cynamonem
– domowe Ferrero Rocher
– pomysł na zdrowe śniadanie- jaglanka z gorzką czekoladą, nerkowcami i daktylami
– migdałowy jagielnik z musem malinowym
– kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie
Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.
Smacznego!
Zapisz