Święta tuż za rogiem, więc to ostatni dzwonek na dokonanie wyboru co będzie pieczone. Muszę przyznać, że to mój debiut jeśli chodzi o mazurek. Nie wiem jak to możliwe, ale na prawdę nigdy wcześniej nie robiłam tego ciasta. A co dopiero w zdrowej wersji. Ale było warto! Przedstawiam Wam przepis na pyszny fit mazurek!

Fit mazurek z masą z kaszy jaglanej
Składniki:
200g suchej kaszy jaglanej (3/4 szklanki)
1,5 szklanki wrzątku lub mleka
2 dojrzałe banany średniej wielkości
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości
1 łyżka kakao bez dodatku cukru
opcjonalnie miód lub inne słodzidło

250g dowolnej mąki (u mnie mieszanka 125g mąki orkiszowej i 125g pszennej pełnoziarnistej)
150g oleju kokosowego w stałej formie
4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:
Ciasto:

1. Do mąki dodaj posiekany olej kokosowy (można wcześniej lekko schłodzić w lodówce) i ksylitol. Ciasto siekaj najlepiej za pomocą noża, by nie ogrzać masy dłońmi.
2. Gdy już wszystkie składniki się połączą wyłóż ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
3. Odstaw ciasto do lodówki na około 15 minut.
4. Piecz w piekarniku (góra-dół) nagrzanym na 180°C przez około 30 minut.
5. Gdy ciasto będzie gotowe odstaw je na kratkę do ostygnięcia.

Masa:
6. Kaszę jaglaną przepłucz, by pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie wsyp do garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
7. Do ugotowanej kaszy skrój dojrzałe banany, dodaj gorzką czekoladę i kakao.
8. Całość dokładnie zblenduj na jednolitą masę. W razie problemów z blendowaniem dodaj odrobinę wody lub mleka.
9. Gdy banany nie były mocno dojrzałe może się okazać, że masa jest mało słodka, więc dodaj miód lub inne słodzidło według uznania. Całość dobrze wymieszaj.
10. Na schłodzone ciasto wyłóż masę, a następnie oprósz górę wiórkami kokosowymi lub przyozdób według uznania.

Blacha użyta w tym przepisie ma wymiary 28x25cm. Po przygotowaniu ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Po takim debiucie zdecydowanie mogę stwierdzić, że fit mazurek zagości u mnie jeszcze nie raz! Dodatkowo mogę gorąco polecić kruche ciasto bez masła. To na bazie oleju kokosowego wyszło niesamowicie kruche i chrupiące. Zdecydowanie wykorzystam je jeszcze nie jeden raz w przyszłości. Możecie liczyć na powtórkę. Oczywiście olej kokosowy można zastąpić masłem i zrobić bardziej tradycyjne kruche ciasto. Z pewnością w obu wersjach będzie smaczne!

Na Wielkanocny stół proponuję jeszcze inne pyszne ciasta. Przepisy znajdziecie klikając w link z nazwą ciasta.

dyniowy sernik z musem truskawkowym
sernik dyniowy
orzechowy jogurtowiec bez pieczenia
jogurtowiec chia
kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie

jagielnik z borowkami

egzotyczne ciasto czekoladowe

zdrowe ciasto czekoladowo bananowe

migdałowy jagielnik z musem malinowym

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...