Wiosna tuż za rogiem, więc w mojej kuchni też słońce. Nadszedł czas na czekoladowe ciasto z egzotycznym musem. Pyszna i delikatna masa kokosowo-bananowa nadaje deserowi lekkości. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

Egzotyczne ciasto czekoladowe z kokosem i bananami
Składniki:
Ciasto
2 jajka
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
3 łyżki ksylitolu
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
0,5 szklanki dowolnego mleka

Masa bananowa
300g jogurtu greckiego lub naturalnego
1 duży, dojrzały banan
0,5 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku

Polewa
1 rządek gorzkiej czekolady dobrej jakości
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie:
1. Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ksylitol.
2. W drugiej misce połącz jajka, mleko i rozpuszczony olej kokosowy.
3. Wymieszaj dokładnie suche i mokre składniki.
4. Wyłóż dół tortownicy papierem do pieczenia, a jej boki posmaruj delikatnie olejem kokosowym.
5. Masę na ciasto wylej do tortownicy i włóż do nagrzanego na 180°C piekarnika (góra-dół) na 25-30 minut.
6. Do głębokiej miski skrój dojrzałego banana i dodaj jogurt naturalny. Całość zblenduj na jednolitą masę.
7. Do masy bananowej dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
8. Rozpuść żelatynę we wrzątku (nie gotuj), a następnie dodaj do masy bananowej.
9. Schłódź masę do temperatury pokojowej, a następnie włóż ją do lodówki, by lekko stężała.
10. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika schłodź je do temperatury pokojowej.
11. Lekko stężałą masę wylej na schłodzone ciasto, a następnie włóż całość do lodówki. Po upływie około 2 godzin masa powinna całkiem stężeć.
12. W miseczce lub kubku rozpuść gorzką czekoladę i olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Za pomocą łyżki polej czekoladą schłodzone ciasto.

Ciasto należy przechowywać w lodówce szczególnie w ciepłe dni. Dobrze stężona masa łatwo się kroi. Niezależnie, czy zdecydujesz się na użycie gęstego jogurtu naturalnego, czy greckiego masa będzie miała odpowiednią konsystencję. Ważne jest tylko, żeby pamiętać o wyborze gęstego jogurtu naturalnego.

W zależności od tego jak dojrzały jest banan może okazać się, że będzie potrzebne dodatkowe dosłodzenie masy. Najlepiej użyć bardzo dojrzałych bananów z lekko czarną skórką. Takie są zdecydowanie najsłodsze i świetnie nadają się do zastąpienia cukru w słodyczach. Jeśli szukasz innych produktów nadających się na zamienniki białego cukru to zapraszam do tego posta.

Na Facebooku zbieram Wasze propozycje odnośnie kolejnych wpisów. Jeśli macie ochotę na jakiś konkretny przepis to dajcie znać! Mogą to być propozycje na konkretne smaki na przykład kokosowe, orzechowe, czy inne. Albo też słodkości typu ciasteczka, ciasta pieczone lub bez pieczenia, muffinki i tak dalej. Czekam na Wasze sugestie!

Miłośników kokosowych smaków zapraszam do przejrzenia jeszcze innych przepisów:
kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie
jagielnik z borowkami
babeczki z kokosowym musem

babeczki z musem kokosowym

kokosowe owsiane placuszki z borówkami

placuszki owsiane

kokosowy deser z dżemem chia

kasza gryczana niepalona i dżem chia

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...