To już z pewnością ostatnie chwile z dynią w tym roku. Z ciężkim sercem trzeba się pożegnać i czekać z utęsknieniem na kolejną jesień. Z roku na rok odkrywam coraz to nowsze oblicza dyni. Placuszki z dyni królowały na moim stole przez dość długi czas. Dyniowe muffinki smakowały wszystkim, którzy je spróbowali. Teraz nadszedł czas na dżem dyniowy. To już ostatnia zakupiona dynia, ale na szczęście zamknięta szczelnie w słoiczkach. W krytycznych momentach będzie można po nią sięgnąć. O ile przetrwa nietknięta chociaż miesiąc 😉

O dżemie dyniowym usłyszałam pierwszy raz od przyjaciółki. Ku memu zaskoczeniu dwa dni później zrobiła go moja mama i mogłam go skosztować. Był na tyle dobry, że bez wahania kupiłam 5 kilową dynię i spróbowałam swych sił w przetworach. Nie chcąc zaburzać smaku dyni jabłkami lub cynamonem postawiłam na dżem dyniowo-pomarańczowy. Największego wkładu pracy wymagało oczywiście obranie i pokrojenie samej dyni. Reszta o dziwo poszła bardzo szybko.

dżem dyniowo-pomarańczowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Składniki:
2 kg obranej dyni
250 gram cukru trzcinowego
sok z jednej pomarańczy
sok z jednej cytryny

Przygotowanie:
1. Obraną dynię pokrój w kawałki. Im mniejsze tym szybciej dynia się ugotuje.
2. Dynię wrzuć do garnka, dodaj cukier i soki z cytrusów.
3. Gotuj do miękkości. W razie potrzeby dodaj więcej cukru.
4. Gdy dynia się ugotuje zblenduj wszystko na jednolitą masę.
5. Przełóż gorący dżem do słoików i ustaw je do góry dnem.

Podczas gotowania dyni nie patrzyłam na zegarek, ale muszę przyznać, że trwało to naprawdę krótko biorąc pod uwagę wagę produktu. Dzięki sokom z cytrusów dynia nie przypalała się mimo dość nieregularnego mieszania.

Od razu chciałam spróbować dżemu w kombinacji z naleśnikami lub omletem na słodko. Tym razem wybór padł na omlet. Banalnie prosty w wykonaniu, a stanowi świetny początek dnia. Jeśli dodać do tego jeszcze dżem dyniowo-pomarańczowy to osobiście oprócz filiżanki kawy nie wymagam od śniadania już nic więcej 🙂

Jeśli ktoś nie próbował jeszcze swoich sił z omletem na słodko to gorąco polecam.

omlet z dżemem dyniowo-pomarańczowym

Omlet czekoladowy

Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka prawdziwego gorzkiego kakao
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
odrobina masła

Przygotowanie:
1. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.
2. Powoli dodawaj żółtka.
3. Delikatnie wsyp mąkę (można wcześniej przesiać) i kakao wraz z cukrem.
4. Nasmaruj patelnię masłem i na rozgrzaną patelnię wlej masę omletową.
5. Smaż parę minut na jednej stronie, po czym obróć delikatnie na drugą.
6. Po ściągnięciu z ognia posmaruj domowym dżemem dyniowo-pomarańczowym i udekoruj według uznania.

Więc jeśli macie zbędną dynię w domu i nie wiecie co z nią zrobić albo została Wam nadprogramowa ćwiartka albo połówka- zróbcie ten dżem. Nie wyjdzie go co prawda dużo z takiej ilości, ale przynajmniej dowiecie się, że w przyszłym roku kupicie sporo dyni i część przeznaczycie na dżem dyniowy! Dziwię się jak do tej pory nie odkryłam tego cuda.

Taki dżem będzie świetną alternatywą do tych sklepowych. Dodatkowo przemyci zdrowe warzywo do menu osób, które za dynią nie przepadają. Ze względu na pomarańczowy kolor spodoba się również dzieciom! Moim zdaniem przetwór jest genialny w swojej prostocie. W przyszłym roku pokombinuję troszkę i dodam jabłka i inne owoce, żeby spróbować, który będzie najlepszy.

A Wy wiedzieliście o istnieniu takiego dżemu?
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...