Czas na dynię powoli dobiega końca, czego bardzo żałuję. Postanowiłam wykorzystać pewnie ostatnie już momenty na przygotowanie czegoś z tego pysznego warzywa. Dziś przedstawię Wam przepis na dyniowe muffinki. Będzie to zdrowsza, ale zapewniam, że przepyszna, alternatywa do tradycyjnych czekoladowych muffin.

Podane niżej składniki wystarczyły na około 16 babeczek.

Składniki:
– 600g puree z dyni (dynię można upiec w piekarniku lub w parowarze i potem zblendować)
– 350g pełnoziarnistej mąki
– 80g cukru trzcinowego
– 2 jajka
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Przygotowanie:
1. Odsącz puree z nadmiaru wody. Moja dynia była mięsista, więc nie było takiej potrzeby.
2. Wymieszaj dokładnie suche składniki z jajkami i puree (nie może być gorące).
3. Przełóż do silikonowych foremek lub papilotek.
4. Piecz muffinki około 35min w temperaturze 180°C.

Moje babeczki dodatkowo polałam odrobiną lukru własnej roboty. Oczywiście można pominąć ten krok.

muffinki dyniowe

Muffinki genialne sprawdzają się, jako popołudniowa przekąska do kawy, czy herbaty. Można też je zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.

Oprócz walorów smakowych dynia jest warzywem niskokalorycznym (około 28kcal/100g) i zawiera sporo błonnika (2,8g/100g). Dynie są też bogate w beta-karoten i witaminę A niezbędne dla zdrowia skóry i dobrego wzroku. Jak sami widzicie warto spróbować!

Jeśli jeszcze nigdy nie skusiliście się na słodycze z udziałem dyni to wreszcie czas to zmienić! Dynia nie jest smakowo wyczuwalna, a sprawia, że babeczki mają fajną konsystencję.

A jakie są Wasze ulubione przepisy z dyni?
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl