Co prawda szczytowy sezon na dynię to jesień, jednak od czasu do czasu można w sklepach spotkać jeszcze dynie piżmowe. Jako wielka miłośniczka tego warzywa nie mogłam przejść obojętnie obok takiej okazji. I tak właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką cudownie pomarańczowej dyni. Bardzo lubię ten produkt, więc moim eksperymentom z nim nie ma chyba końca. Dziś przyszedł czas na prosty deser w pucharku. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu!

Dyniowe deser w pucharku (2 porcje)
Składniki:
100g kaszy kuskus
200ml gorącej wody
250g musu z dyni*
0,5 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
2 łyżki miodu lub dowolnego innego słodzidła

Przygotowanie:
1. Zalej kuskus wrzątkiem i odstaw do napęcznienia na około 10 minut.
2. W tym czasie zmiel orzeszki do uzyskania konsystencji mąki. Jeśli zmielisz za długo zaczną puszczać olej i powstanie masło orzechowe.
3. Gdy kuskus wchłonie już całą wodę dodaj do niego łyżkę miodu i wymieszaj.
4. Do musu dyniowego również dodaj 1 łyżkę miodu lub innego słodzidła.
5. Masy wykładaj warstwowo w pucharku zaczynając od zmielonych orzechów. Następnie dodaj połowę porcji kuskusu i mus dyniowy na górę.
6. Całość przyozdób kawałkami czekolady, orzechów lub wiórków kokosowych.

*Mus z dyni można przygotować bardzo szybko. Pokrój dynię w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj odrobinę wody na dno i co jakiś czas mieszaj. Gdy dynia będzie miękka za pomocą blendera zmiksuj ją na jednolitą masę. Dodaj wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i wymieszaj. Mus pysznie smakuje również z owsianką, czy jako dodatek do naleśników.

Zarówno mus jak i samą dynię pokrojoną w kostkę można bez problemu zamrozić. Sama często kupuję jej więcej i zamrażam surową lub przetworzoną. To bardzo wygodne rozwiązanie, szczególnie w przypadku tradycyjnych odmian dyń, które potrafią osiągnąć spore rozmiary. Wykorzystanie takich ilości produktu nie wchodzi w grę, więc serdecznie polecam ich mrożenie.

Sam deser nie jest mocno słodki, więc zachęcam do spróbowania poszczególnych mas i dostosowania słodyczy do siebie. Sama nie lubię bardzo słodkich potraw z dynią, więc w tym przypadku również znacznie ograniczyłam słodycz. Ale oczywiście można deser dosłodzić w zależności od własnych preferencji.

Szukasz innych pomysłów na wykorzystanie dyni? Koniecznie sprawdź te propozycje na dyniowe pyszności:
sernik dyniowy z musem truskawkowym
sernik dyniowy
dyniowe placuszki na słono
ciasto dyniowo-morelowe z czekoladową polewą
dżem dyniowo-pomarańczowy
dyniowe placuszki z karmelizowaną brzoskwinią
placuszki dyniowe
muffinki dyniowe z kremem daktylowym

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...